Vad brinner du för? - Inspirationslunch med Frida Boisen

I slutet på förra veckan deltog jag på Frida Boisens Inspirationslunch, på Kajskjul 8, vid Göteborgsoperan i Göteborg! Eventet inleddes med sittning och fantastiskt god lunch. Därefter var det äntligen dags för Frida Boisen att inspirera oss, i publiken.

Hur når jag framgång på sociala medier?

Frida Boisen arbetar som Seniorexpert på SVT, Digital chef på Bonnier Tidskrifter, Sociala medier-strateg på DI, samt Krönikör på Expressen. Hon menar att framgångsfaktorer – för en lyckad närvaro på sociala medier – är att kommunicera mera, att våga tala med hjärtat, att aktivt svara på andras kommentarer, samt att våga testa nya kanaler.

Allt detta kommer jag gå igenom mer detaljrikt, här nedan. Längst ned i inlägget kan du även ta del av mina framtidsspaningar, gällande sociala medier!

Engagera med dina känslor – och svara på reaktioner

Boisen uppmanar alla att ”Tala med hjärtat”! För att lyckas nå ut i det sociala medier-bruset så vill Boisen att vi alla ska prova att skriva om sådant som går i linje med våra egna värderingar, även på sociala medier. Våra känslor engagerar oss!

Hon rekommenderar också alla att gilla och kommentera på andras inlägg. Om du gillar andras inlägg på sociala medier så gynnar det även dina egna algoritmer! Förutom att du förstås blir populär hos dem du gillar inlägg hos, så gynnas du själv också med mer synlighet.

Vad brinner du för? Brukar du gilla och kommentera på andras inlägg, på sociala medier?

”Alla är Influencers!” – Frida Boisen

Största trenderna på sociala medier?

Men vilka är de största trenderna på sociala medier, just nu? Boisen listade flera särskilt starka trender, varav några hon definierade som:

  1. Video
  2. Instastories
  3. Influencers

Boisen menade att det är bra att försöka ta tillvara på nya kanaler och funktioner. Hon tipsade oss om att just nu ta tillvara på LinkedIn, som en växande kanal och plattform, och att det nu är hög tid att börja vänja vid att använda Instagrams funktion Instastories.

I juni, år 2016, köptes LinkedIn av Microsoft. Efter det har intresset för och användandet av LinkedIn exploderat, i Sverige. LinkedIn är en tjänst som är tänkt att fungera som ett professionellt nätverk, inriktad på att skapa en mötesplats för företag och arbetssökande.

Instastories är en funktion på Instagram, där du kan skapa bilder och korta filmklipp. När du klickar på någons profilbild spelas den personens Instastories upp. Där kan du också skicka kommentarer och interagera med avsändaren. Efter 24 timmar plockas bilderna och videoklippen bort, så det gäller att hålla sig uppdaterad för att inte gå miste om något.

När Boisen nämnde Influencers så sa hon – kort och gott – att ”Alla är Inluencers!”. Det är inte ett skyddat begrepp, och vem som helst som vill kalla sig för det kan göra det. Boisen uppmuntrade alla att agera som Influencers.

Har du vågat testa LinkedIn och Instastories? Ser du dig själv som en Influencer?

Möten in real life 

Utöver trendspaningar om sociala medier så sa Boisen också att digitaliseringen har gjort att möten i verkliga livet har hamnat i skymundan under en lång tid, men att möten och events nu har seglat upp som en stark mottrend, eftersom vi nu har börjat tröttna på att interagera så mycket via internet. Nu längtar vi efter verkliga möten igen!

Längtar du efter fler möten, in real life?

Tusen tack!

Ovan nämnda tips är ett axplock utav föreläsningens innehåll i sin helhet, och det finns förstås mycket mer att lära sig av Frida Boisen. Själv blev jag än mer nyfiken på Boisens bok Digital succé: så lyckas du med sociala medier.

Tusen tack, Kajskjul 8, för ett fantastiskt uppstyrt event, och tusen tack, Frida Boisen, för alla dina fantastiska, goda råd!

MAJA HURTIGHS TANKAR

Möten och events mottrend till digitaliseringen 

Jag tycker det är väldigt intressant att Boisen nämnde att möten och events nu har seglat upp som en stark mottrend till digitaliseringen! I december 2016 skrev jag här, på Mediekritan, att Kommunikationstrenden 2017 skulle komma att handla om events.

”En trend jag tror är på uppgång inför år 2017 är fysiska möten. Om vi under det senaste årtiondet ägnat oss åt att försöka interagera via nätet så tror jag att nästa årtionde kommer handla om fysiska möten och grupper. Från att vi tidigare har försökt skapa ett individualiserat samhälle (under industrialiseringen) så längtar vi nu efter sociala sammanhang och grupper, vilket jag tror kommer sätta större press på företag till att ha fler events och fysiska, sociala plattformar.”

– Maja Hurtigh

Jag vet inte hur din upplevelse av år 2017 har varit hittills, gällande events, men i mitt liv så har förekomsten av events exploderat! Detta är alltså en uppåtgående trend, som både jag och Boisen upplever.

Hur upplever du förekomsten av events? Är det en ökande eller minskande förekomst i ditt liv?

Alla är Influencers 

Jag har tidigare skrivit en hel del om begreppet ”Influencers”. I artikeln Influencers hotade av krav på annonsmärkningar? så beskrev jag begreppet mer detaljrikt, för den som funderat på och vill veta mer om fenomenet och ordet som titel.

”Influencer är ett annat ord för opinionsbildare, men då man vanligtvis avser en person som bloggar, instagrammar eller youtubear, och därmed har blivit en känd medieprofil. […] Men vem är en influencer då? Kan alla som vill kalla sig för influencers? Begreppet håller på att bli urvattnat, enligt många, eftersom det inte finns några strikta regler om vem som får kalla sig själv för en influencer.”

– Maja Hurtigh

Jag tycker det var uppfriskande att Boisen sa att ”Alla är influencers!”. Jag ser själv exempelvis gärna att fler läkare tar plats som influencers – såsom exempelvis Andreas Eenfeldt (Kostdoktorn) har gjort. Medieplattformen Kostdoktorn skapades av läkaren Andreas Eenfeldt, redan år 2007. Idag drivs Kostdoktorn (och Dietdoctor) som ett helt och omfattande företag, med flera anställda. Men hela konceptet började alltså med Andreas Eenfeldt, som bloggare och influencer.

Fler influencers åt folket, tack! Håller du med?

Instastories tar över från Youtube 

Många tror att 80% av allt innehåll på nätet kommer att vara rörlig bild redan inom 2-3 år, och själv tycker jag att det är otroligt spännande och intressant att Boisen lyfter just Instastories i så hög grad, på den här föreläsningen.

Under den senaste tiden har jag funderat väldigt mycket på vad Instagrams syfte med Instastories är, och med risk för att låta väldigt konspiratorisk nu så kommer jag ändå avslöja att jag tror att Instagrams mål med Instagram är att ta över som den huvudsakliga internetkällan till rörlig bild, istället för Youtube.

Anledningen till att vi uppmanas spela in och dela korta klipp och filmer nu tror jag alltså är på grund av att Instagram vill vänja om och lära sina användare att använda Instagram som en videoplattform. För att lyckas med projektet att ta över från Youtube (om min spaning alltså stämmer med verkligheten då) så är det, enligt mig, ett genialiskt drag att successivt lära upp sina användare till att alltmer kunna spela in filmer, med hjälp av instagrams egna verktyg, och på så vis fostra egna framtida filminspelningstalanger.

Själv använder jag just nu min instastories som en slags ”behind the scenes”-plattform. En väldigt förlåtande form att lära sig använda ett redskap på, tänker jag. Vad jag inte tycker passar på LinkedIn, Facebook eller majahurtigh.se hamnar med stor sannolikhet på min Instagram och Instastories. En del av min nuvarande Instastories-närvaro är även att agera ”Disneyprinsessa IRL Online”. Hur jag använder kanalen nu tänker jag borde vara ett utmärkt sätt, för mig, att lära mig mer om hur jag kan använda Instastories. En oväntad bonus med min nya inriktning på instagram är att jag – redan efter mitt andra upplagda sång-filmklipp – blev kontaktad av en musikproducent, som visade intresse för framtida samarbeten. Spännande! Hur kommer det att utveckla sig? Vem vet!? Med sociala medier är allt möjligt.

Hur använder du din Instastories? Bor det en disneyprinsessa inom dig med?

Tänk som en PR-strateg – Tala med hjärtat

Behöver jag ha dyra kameror, en hel stab med personal och några hundra tusenlappar för att kunna beröra och göra min röst hörd? Nej, det är det som jag tycker är så fantastiskt med sociala medier!

John Mellkvist, som driver frågan om ålderism på sociala medier, tycker jag är en person som utgör ett lysande exempel på en person som talar med hjärtat på sociala medier, och som också lyckas nå ut med sitt budskap. Jag har skrivit mer om Mellkvist och detta viktiga ämnet i artiklarna PR-strategi på sociala medier och Ålderism – är du drabbad?. Mellkvists debatterande om ålderism har lett honom hela vägen från sociala medier in till Morgonsoffan, och har onekligen fått upp ämnet ålderism på dagordningen, som en aktuell fråga i dagens samhälle.

Till och med Frida Boisen har påverkats till att lyfta ämnet ålderism, med krönikan Ålderism – dags att lära sig det ordet.

Prova att försöka göra din röst hörd! Kanske blir du också kontaktad av en musikproducent? Eller kanske lyckas du påverka självaste sociala medier-experten Frida Boisen till att lyfta ämnet som just ditt hjärta brinner för?

Lycka till!