Vad är HUMOR?

Med nästan osannolik tajming så publicerades Grotescos senaste avsnitt Ladies Night – ett psykologiskt drama, på SVT Play, under natten till i lördags.

Att tajmingen är så precis i den offentliga diskursen tyder på att vad som händer nu – via sociala medier – har bubblat under ytan under alldeles för lång tid.

”Del 3 av 8: Ladies Night – ett psykologiskt drama.

Emma Molin vill få en plats i Grotescogängets manusgrupp. Men att som kvinna ta sig fram i en mansdominerad humorvärld visar sig både svårare och farligare än hon trott.

Medverkande: Henrik Dorsin, Per Andersson, Micke Lindgren, Hanna Dorsin, Rikard Ulvshammar, Emma Molin, Jakob Setterberg, Emma Peters, Linus Eklund-Adolphson, Anna Vnuk, Per Gavatin och Jonas Kahnlund. Grotesco är tillbaka med ny absurd humor om svensk mentalitet och vardag.”

SVT

Kvinnor har synat maktstrukturerna i sömmarna och mer förändring kommer troligtvis att ske, nu framöver. Håll i er, grabbar!

För övrigt:

  1. Lägg märke till hur många kända män som är med i avsnittet. Och hur många kvinnor som inte är det.
  2. Notera hur många kvinnor som syns i bild och hur länge de har taltid, jämfört med männen.
  3. Håll utkik efter vilka som skrev manuset.

När jag såg punkt nummer 3, i slutet på avsnittet, så skrattade jag så jag grät i flera minuter.

BONUS:

Spana också in hela pilotavsnittet för serien WINNING – en satir över patriarkatet, som SVT aldrig godkände för publicering, år 2013.

”2013 skrev vi, Sara Haag och Liv Strömquist, synopsis och gjorde en pilot på en serie som hette WINNING (efter Charlie Sheens berömda respons på skandalerna kring honom när han fick sparken från komediserien ”Two and a half men”, och det ledde till att han fick en annan, helt egen serie).

I slutänden fick vi nej från SVT, dom ville inte producera och sända WINNING.

Men i ljuset från #metoo, med vittnesmål och inlägg från så många kvinnor över hela världen, och dom skakande berättelserna samlade under #tystnadtagning här i Sverige, kände vi att det kunde vara intressant att dela detta med er. Och att det var synd att serien aldrig producerades då för 4 år sen. Här är en presentation av serien och en länk till piloten. Se, läs, gilla och dela om du känner för det. WINNING – en satir över patriarkatet.

En komisk dramaserie om hur mäns och kvinnors villkor skiljer sig åt i Sverige 2013. Där vi vill belysa sociala strukturer och beröra mer svårupptäckta skillnader än tex olika lön för lika arbete.”

Sara Haag och Liv Strömquist

Nu finns hela pilotavsnittet alltså till beskådan på youtube, och direkt här på filmklippet nedan. NJUT!