Det är något som inte stämmer

Alexander Bard är en person som är i blåsväder, just nu. Han uppges ha skämtat grovt om #metoo-kampanjen på sociala medier och uttryckt förfasan över att kvinnor plötsligt blir betrodda gällande brott som tidigare har preskriberats, enligt Metro

Uppriktigt sagt så är jag själv väldigt förvånad över Alexander Bards reaktion, på #metoo-kampanjen och alla efterföljande upprop.

Kvinnor tar över makten, inom nätokratin

Alexander Bard är filosof och är en expert på att sia om framtiden gällande digitaliseringen och sociala medier. Han är minst sagt en förebild för mig inom det området. Att jag vågade ta steget att fortsätta satsa på den karriärbanan jag valt är delvis tack vare ett uttalande som Bard gjorde för Veckans Affärer, för ett och ett halvt år sedan, där han hävdade att kvinnor i 30-årsåldern snart kommer komma till makten och vara framtidens nätokrater och makthavare inom den nya, så kallade, nätokratin. För en kvinna som närmar sig 30-strecket så är det en rätt så trevlig läsning.

”Företag styrs i hög grad fortfarande av män i femtioårsåldern, men utmanas nu av kvinnor i trettioårsåldern. De kommer till exempel med titeln chief digital officer, de är mästare på sociala medier och kommunikation och vad gubbarna inte ser är att de kommer sopa mattan med dem!”

[…]

”’Jag skulle aldrig skriva ett avtal med ett förlag om att tjäna pengar på våra böcker, de är non-profit. Faktum är att vi tjänar mer pengar på ett enda föredrag för ett tyskt storbolag än vad vi tillsammans har gjort på alla våra böcker. Jag ger gärna bort våra böcker gratis, speciellt till studenter’, säger Alexander Bard.”

Alexander Bard, i Veckans Affärer

När jag själv, i en flytt, tappade bort min bok Nätokraterna, och inte kunde hitta den någonstans, så sa Alexander Bard – i egen hög person – till mig att han gärna skickade mig en ny bok gratis.

Vi talar alltså om en man som både siat om kvinnors kommande makt och om en person som faktiskt kan tänka sig ge bort boken till unga kvinnor, för att ge dem möjlighet till att skapa sig själva den makten.

Varför skulle han göra så, för att sedan reagera såhär? Det är något som inte stämmer.

Dansa, min docka 

I en intervju med Aftonbladet, den 30 september i år, så förklarar Alexander Bard hur män förlorar makt och ägnar sig åt att hata. Där säger han bland annat också: ”Det ultimata sättet att använda nätet det är att bygga plattformar för andra människor, som dem kan dansa på”.

”Bard använder begreppet ”femifascism” för de politiska strömningar han ser omkring sig just nu.

– Killar, flörta inte med tjejer. Någonsin. Och när de flirtar med dig, ignorera. Det borde åtminstone hålla dig säker, tills de börjar ljuga, uppmanar han (Alexander Bard).”

Stoppapressarna

Jag undrar om det helt enkelt inte är så att Alexander Bard har hittat ett sätt för att att få oss andra att dansa. Att han har hittat målgrupper som kan dansa för honom, så han – som man – kan behålla en viss makt. Kanske försöker Bard just nu att skapa en pålitlig roll för förvirrade män att luta sig mot, för att senare kunna omvända dem?

”Ingen av er sitter säkert. Ingen av er som kränkt, hånat eller förnedrat en kvinna kommer att komma undan. Vi kommer gå igenom varje yrkesgrupp, varje förening och varje skolsal. Vi kommer lyfta på varje sten och vänta tålmodigt på att alla som någonsin varit med om något vågar komma fram och berätta.

Vi är inte klara, herregud vi har knappt börjat.”

Julia Mjörnstedt Karlsten, på Expressen

För inte är väl Bard så dum att han på riktigt inte såg det här komma? För i sådana fall har nog till och med det digitala geniet fullständigt missbedömt den bristen på makt som kvinnor tidigare haft, och är förvånad över det missnöjet som han nu får se blossa upp i sin fulla kraft, nu när maktgränserna skiftar.

När kvinnorna tar över makten

När vi talar om strukturella problem så råkar det ju dessvärre ofta handla om alltifrån de små detaljerna till de stora. Det hela spektrumet brukar dessvärre ingå i vad det handlar om, när det handlar om strukturella problem, som kan genomsyra hela organisationer.

Våldspyramid, Illustrerad av Ashley Fairbanks

I det här fallet handlar det alltså om både förminskande av kompetens, sexuella trakasserier, övergrepp och våld. Det handlar om strukturer som till och med genomsyrar vårt lands rättsväsende. Det är det som #metoo-kampanjen handlar om, Alexander Bard.

”Jag är förvånad över att en hel del personer nu plötsligt förstår och accepterar vidden av problemen, och skriver om det. Det gör mig uppriktigt förvånad. Det kan knappast vara en nyhet. Men att så många kvinnor skriver om ämnet samtidigt verkar ha gett en kraftfull effekt.”

Maja Hurtigh 

Om vi talar om ett maktskifte på digitala kanaler, så kan det väl knappast visa sig vara överraskande att det är här som kvinnor först väljer att erövra sin rättmätiga makt i samhället, och över sina egna liv?

Det är något som inte stämmer

Alexander Bard – med handen på hjärtat – står du verkligen för dessa kvinnofientliga åsikter? Och är du verkligen förvånad över att det här är framtiden?

Uppdatering: Se Alexander Bard i Nyhetsmorgon!

Här skriver Bard under på att han redan arbetar med de strukturella problemen, och tar ansvar för att lära män om trygghet och säkerhet i sig själva, för att de sedan ska kunna skapa goda sociala relationer till både andra män och kvinnor. Att han skapade mansgruppen för sex månader sedan initierar att han har varit fullt medveten om att den här revolutionen skulle komma.