Vilken personlighetstyp är du?

Vilken personlighetstyp är du?
Photo by Alexander Grey

Under det senaste halvåret så tycker jag att LinkedIn har svämmats över av  idéen om olika personlighetstyper, indelade i olika färger. Dessa olika personlighetstyper är då vanligtvis färgerna gul, grön, blå och röd!

För ett tag sedan beställde jag hem boken Omgiven av idioter, av Thomas Erikson, men den ligger fortfarande kvar på min enorma hög av böcker som jag har beställt hem för att läsa. Men eftersom detta är ett ämne som har trendat så tycker jag mig ändå ha fått en uppfattning om hur de olika personlighetstyperna definieras.

Vilken personlighetstyp är du?

Kostik Harju, som är en av Ung Media Sveriges medlemmar, är med i det fantastiskt roliga filmklippet här nedan, som nyligen blev viralt.

Jag tycker att filmklippet nedan förklarar de olika personlighetstyperna otroligt bra, och jag skrattar så jag gråter när jag ser det! Kanske för att jag känner igen mig så otroligt mycket i alla personlighetstyperna, även om jag just i klippet nedan mest känner igen mig som grön, haha!

Även när jag läser om de olika personlighetstyperna gul, grön, blå och röd så kan jag känna igen mig i alla personlighetstyper. Vissa hävdar då att en person som känner så då hamnar i ”dead center” och att man då kan vara ”brun” eller ”färglös” – och därmed troligtvis är en psykopat (ooops!) – vilket andra hävdar inte alls stämmer, utan att det då snarare handlar om att personen i fråga har en unik förmåga till att kunna anpassa sig till olika personer och situationer.

När jag frågar andra om hur de uppfattar mig som person så uppfattar de mig också som väldigt olika! En vän till mig menar att jag i huvudsak är grön. En coach jag träffat ett par gånger under de senaste månaderna uppfattar mig som i huvudsak röd, och sedan grön och lite gul.

”Du har begränsat med tid, slösa inte bort den genom att leva någon annans liv. Låt dig inte fångas av dogmer – det är som att leva med resultatet av någon annans tänkande. Låt inte bruset av andra människors åsikter dränka din egen inre röst. Och viktigaste av allt, våga följa ditt hjärta och din intuition. De vet på något sätt redan vad du verkligen vill bli. Allt annat är av underordnad betydelse.”

– Steve Jobs

Tydligen så är röda personligheter vanligaste personlighetstypen bland chefer. Enligt Career test är jag i främsta hand Ledare, Harmoniker och Entreprenör. Senast jag gjorde testet 16 personligheter så blev jag ENTJ-T – alltså ”Anförare”-personligheten. En annan person som anses vara en ENTJ-T-person är Steve Jobs!

Hur uppfattar du dig själv och hur uppfattar andra dig?

Är du mestadels grön, gul, röd eller blå? Vilken av de 16 personlighetstyperna blir du i personlighetstestet? Hur uppfattar Career test dig som person?