Giftfria leksaker 

När det gäller prinsens leksaker så känns det viktigt för mig att leksakerna är gjorda av bra material. I EU och Sverige finns det ju strikta regler om vad som får användas i leksaker, men ändå är det tyvärr så att om sakerna är gjorda i exempelvis plast så släpper sakerna ändå ifrån sig farliga gifter. När kroppen tar upp gifterna från miljön så påverkar dom kroppens hormoner, lagras i kroppen och sprids även vidare sen i våra gener till nästa generation – som sen för vidare sina gifter till nästa generation – och så fortsätter det sen vidare för alltid… Så för mig känns ämnet viktigt och för den lässugna i ämnet kan jag rekommendera boken ”Den onda badankan”, som verkar finnas hos dom flesta bokhandlarna på nätet. 

Hemsidor som har bra, giftfria, leksaker är bland annat dessa hemsidor: 

När jag köper nya leksaker till sonen så försöker jag tänka på två vis för att förenkla huruvida saken verkar okej och då tänker jag: 

  1. Finns det någon ekologisk märkning som talar om att produkten är okej? 
  2. Är saken gjord av naturmaterial – såsom trä, bomull, ull, etcetera?

Så även om det inte någonstans står att produkten är ekologisk så brukar jag dra gränsen till att det är okej så länge saken inte är helt gjord av plast. Sen tänker jag att får sonen leksaker som uppenbarligen inte är så genomtänkta ur miljösynpunkt så är inte jag den som blir galen och kastar ut dem genom fönstret, men det är just när jag själv handlar saker och när andra frågar vad han önskar sig som jag nämner det som en faktor som skulle göra presenten extra uppskattad (av mamman, hehe). 


Ett leksaksmärke som är ekologiskt och även verkar finnas hos dom flesta fysiska leksaksbutiker i Göteborg är Plantoys

En bonuseffekt jag känt av av att köpa saker i mer naturmaterial till sonen har varit saker att eftersom dom sakerna tenderar att vara något dyrare så köper jag färre – men mer genomtänkta – saker, vilket har gjort att hans rum har många väldigt fina och pedagogiska leksaker, samtidigt som hans rum inte fullständigt svämmar över av saker (inte ännu, i alla fall ?). Dessutom så är dom sakerna verkligen ofta fina saker! Känslan av ”slit och släng” infinner sig inte, utan sakerna känns som fina hantverk som jag gärna kan tänka mig beundra i i hans rum i många år. 

Sen finns det andra faktorer som gör att en leksak kan kännas extra bra att köpa till sonen, men det berättar jag gärna mer om senare ? 

1 Comment

  1. Evanessè oktober 31, 2016 at 12:07

    Ja usch så mycket skit (rent ut sagt) det finns i barnen saker 🙁 Detta ska de ha nära kroppen eller i munnen.

    Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.