Ullens egenskaper – Ullguide

Varför är det bra att klä sig i ull? Ull värmer kroppen, transporterar bort fukt och dålig lukt samt har temperaturreglerande egenskaper, självrenande egenskaper och antibakteriella egenskaper. 

Kliar det inte att ha på sig ull? Det beror på vilken ull du väljer och hur känslig du är. Själv är jag extremt känslig, men merinoull och kashmir kliar inte på mig, utan känns bara mjukt och mysigt. 

Ull är alltså ett fantastiskt material att ha närmast kroppen! Se på dina favorit-kappor/-jackor/-koftor/-skor som du redan har hemma! Kan det vara så att dom faktiskt innehåller en viss procent ull? 

Sen jag började läsa på om ull (och silke) så har jag nördat ner mig i detta ämne fullständigt. Det är också en del av mina tankar om att ha giftfria kläder. Många kläder som säljs idag består ofta utav polyester. Alltså PLAST! Så när jag insåg att halva min garderobe bestod av gamla pantade PET-flaskor så bestämde jag mig för att successivt byta ut alltihop. Från och med då ville jag bara köpa kläder i bomull, lyocell, viskos, modal, ull och silke! Aldrig mera giftig plast i min garderobe och på min kropp. Och aldrig plast i Es garderobe och kropp! 

Nu har ett år gått sen jag påbörjade detta projekt och jag är faktiskt fantastiskt nöjd med vad jag åstadkommit hittills. Jag tänker att jag successivt ska försöka visa er delar av min garderobe och hur jag tänkt. 

Det ideala tänket när man pratar om ull är ofta att tänka att man ska ha tre lager ull och sedan skalkläder ovanpå det. 

Exempelvis: 

  1. Tunn ulltröja (exempelvis: merinoull) som innersta lager 
  2. Ullfrotté 
  3. Ullfleece 
  4. Skalplagg (tänk: regnjacka) 

Låter allt detta krångligt? Oroa er inte! När det gäller regnjacka så har ni ju nu stenkoll på att tänka på att leta efter att plaggen ska ha minst 10.000 vattenpelare och vara fria från fluorcarbon/perflourerade ämnen och när det gäller giftfria gummistövlar så vet ni att ni letar efter naturgummistövlar

Jag ska nog lyckas guidea er fram genom den snåriga ull-skogen också ❤️

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.