Vinterkängor barn 2016 


Från att årets första riktiga sommar inträffade i september så blev det nu plötsligt vinter i oktober! Då kan en ju bli rådvill när det är dags att inhandla allt nytt till barnen, men luta er nu tillbaka och låt er guidas av mig genom den snåriga barnsko-djungeln ?

År 2014 så var Kavats vinterkänga Yxhult XC Black i stormens öga i medierna då det enligt ett test visade sig att stöveln innehöll giftiga ämnen. Ekopappan var väldigt upprörd över detta och konstaterade att stöveln innehöll ”tre gånger över gränsvärdet för det kroniskt giftiga och reproduktionsstörande ämnet PFOS”. 

Efter att jag läste det så har jag inte hört något mer om ämnet. Jag är själv väldigt nöjd med dom barnskor jag köpt från Kavat hittills (har bara köpt skor till E från Kavat) och faktum är att jag förra hösten köpte samma sko till E vintern 2015, fast den uttalat ekologiska, bruna, skinnvarianten – med deras EU-ecolabel. Då var jag väldigt nöjd med skon, men eftersom den svarta varianten även har utvändigt skalmaterial och tejpade sömmar längs fotdelen så kändes det som en bra modell att satsa på för E nu inför förskolan, eftersom dom är ute mycket i alla väder. Kavat Yxhult är ju fortfarande en populär favoritsko hos många konsumenter, och jag ville se vad Kavat själva nu säger om händelsen från 2014 idag, så jag skrev till Kavat och frågade om dom följt upp händelsen från 2014. Svaret från Kavat kom dagen därpå och dom skrev: 

”Hej Maja! 

Tack för ditt mail!

Detta blogginlägg skrevs 2014 i samband med att Testfakta konstaterat spår av PFOS i ett par av vår modell Yxhult XC Black.

Vi har efter detta gjort flera tester av material leveranser för att vara säkra på att det inte ska påträffas igen, och alla våra modeller genomgår årligen tester för att utesluta dessa ämnen.

Vi utesluter helt PVC, teflon, PTFE och andra fluorerande kolväten i alla våra skor, men det läder vi benämner som EP är även certifierat enligt EU-Ecolabel.

Läs gärna nedan text och uppkommer fler specifika frågor är du hjärligt välkommen att höra av dig igen!”


För mig kändes Kavats svar delvis betryggande eftersom dom förklarar att Kavat Yxhult XC Black nu står under särskild kontroll och att dom årligen själva utför tester på modellen, för att kontrollera att skorna verkligen nu är fria från farligt gift. Dock kan jag ifrågasätta varför vinterkängan i svart inte också har EU-ecolabel, liksom dom bruna skinnmodellerna har, och varför dom inte redovisar vattentätheten på skon på sin hemsida. 

Andra skor som verkar hålla hög kvalitet bland vinterkängor för barn, vintern 2016, gällande funktion, är: 

Superfit Culusuk är gjorda av Goretex, har ullblandning som foder och klarar 200 000 steg innan skon börjar läcka in vatten, enligt Testfakta. Superfit Culusuk verkar dock inte köpas in av återförsäljare i mindre storlekar. Men därför kan det vara bra att gå till skobutiken och be om hjälp för att få reda på vad dom rekommenderar istället!

Johanssons på Fredsgatan rekommenderade dom Vikings vinterkänga för dom små, och visst är skorna identiska? Både till utseende och funktion, verkar det som. Enligt personalen hos Johanssons så är Vikings vinterkänga ullfodrad och är gjord av Goretex, precis som Superfits vinterkänga är. Och om vi ska gå efter Testfaktas resultat så fick en annan känga av Vikings likvärdiga resultat med Superfit på testet! Så när slasket är här på riktigt så kommer jag kanske själv komplettera med Vikings till E. 

Goretex är inte ett giftfritt material, men är inte heller ett material som är giftigare än andra, liknande, material på europeiska marknaden. Alltså inte det bästa alternativet, men ändå ett material som uppfyller kraven EU har på skor, gällande giftfrihet. 


Vikings, Ondur Gtx


Superfit Culusuk Velcro 

Men som det är nu så är jag hittills väldigt nöjd med Es vinterkänga från Kavat! Inte minst eftersom skon är så enkel att ta på motsträviga små fötter, och eftersom den bara har en kardborreknäppning så kommer han nog kunna ta på sig och stänga skorna själv hyfsat bra själv, sen när den viljan visar sig. Dessutom är Kavats känga väldigt kompatibel med hans vinteroverall, som jag ska visa er senare. 

Hoppas ni föräldrar känner att ni fått en bra vägledning för att finna det bästa urvalet av giftfria och kvalitetssäkrade vinterkängor för barn, vintern 2016! ?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.