Giftfritt Smink 

Som tonåring hade jag inte särskilt bra hy. Acne var ett relativt stort problem för mig. Jag visste aldrig när ett utbrott i hyn skulle komma, och det kunde vara oerhört stressande att ha så dålig hy oavsett vad för hudkrämer eller smink jag än använde. 

Så en dag tog jag det förnuftiga beslutet att söka på internet efter ett bra alternativ till det smink jag då använde. Huvudmålet med min sökning då var att finna hudvänligt smink.

Faktiskt så fann jag ganska snabbt till Tikeis hemsida, vill jag minnas. Där öppnade jag recensionerna under foundationen och av kommentarerna att döma så minns jag att jag tänkte att ”antingen så är alla kommentarerna falska kommentarer av företaget självt eller så måste produkten vara fantastisk”

På hemsidan står det:

TiKei Mineral Cosmetics

• 100% mineraler, inga konstigheter!

• Svenskt – Egen tillverkning

• Ej djurtestat

• Veganvänligt

• Snabba leveranser

• Alltid fri frakt!

Kan det bli bättre? Det värsta ämnet som finns i smink är ofta mineralolja. Det låter fint, men är kasst. När Tikei skriver att produkten innehåller mineraler så menar dom också ”fri från mineralolja”. Dom skriver också på hemsidan att produkten är fri från bismuth oxychloride. Bismuth oxychloride används ofta i andra typer av mineralpuder och kan ge upphov till en kliande känsla i hela ansiktet. Detta är Tikeis produkter alltså fria från, så för dig som tidigare testat mineralpuder och varit missnöjd, så kan detta vara det bättre alternativet för dig. 


När jag beställer produkter från Tikei så beställer jag nästan alltid deras Startkit

Då ingår 1 foundation, 1 primer (eller foundation, om du hellre vill ha det), 1 concealer och 1 rouge (eller concealer, exempelvis). Det går att välja produkter lite hur som, till samma Startkit-pris. 

Hur mycket pengar brukar du spendera på dina sminkprodukter? 

Kanske 450:- på foundation, 250:- på concealer, 200:- rouge och 450:- på primer (eller ytterligare foundation)? Snabbt kommer vi upp i summan 1350:- för fyra sminkprodukter… Börjar vi dessutom räkna andra sminkkostnader som maskara, eyeliner, ögonskugga och så vidare så är vi uppe i svindlande summor som män förmodligen aldrig skulle överväga att lägga en krona på till sig själva i daglig skönhetsvård. 

Så vad får du betala för 4 högkvalitativa produkter från Tikei? Svaret är: 369:- 

Om du vill köpa bara en foundation så kostar den 169:-. 

Låter det för bra för att vara sant? Jag vet! Vänta då bara tills du provat produkten. 

Men så hur kan produkten vara så prisvärd? Jo, svaret ligger i att Tikei inte har några återförsäljare, utan säljer sin produkt helt själva. Så det enda sättet att få tag på produkten är att beställa den på deras hemsida. Låter det krångligt? Ta det lugnt! Jag hjälper dig. 


Tikei har 40 olika färger du kan välja bland på deras foundations. Den ljusaste nyansen, finns i 5 olika nyanser och varje nyans har 8 olika färgstyrkor i sin skala. Den ljusaste nyansen har siffran 0 och den starkaste har siffran 7. De 5 olika nyanserna har en bokstav framför sig – som C, N, P, R och W. Alla bokstäver står för olika ord. 

Själv har jag P1, alltså Peach 1. Jag har alltid haft den ljusaste nyansen hos andra sminkmärken tidigare, men hos Tikei har jag alltså den näst ljusaste nyansen. 

På hemsidan beskrivs Peach 1 såhär: 

”Foundation gjord på mineraler. Täcker och jämnar ut på ett naturligt sätt och ger en naturlig lyster. P1 är mycket ljus och passar endast dig som är blek. Vår Peach-serie passar dig som har en neutral hudton med en rosa underton. Din solbränna byggs gradvis upp under en längre tid och blodkärlen på handlederna kan gå både mot blått och grönt.”


Känner du dig osäker? Läs bland recensionerna för att få en föraning om vad som kan passa dig. 

Vad som kan svida lite i plånboken är att första gången du handlar så istället för att du kan prova produkten fysiskt i butik så måste du köpa hem proverna. Fördelen med detta är att produkterna förstås är oanvända när du får dom, till skillnad från i en butik, och du kan prova hemma i lugn och ro. Du kan antingen handla 10 prover för 149:- eller 20 prover för 249:-. I båda provkiten medföljer en kabuki-borste. 

Tikei har även egna sminkborstar, till bra priser. 

Något som jag själv aldrig använde före jag köpte Tikeis produkter var primer, men deras primer kan jag verkligen rekommendera. Det finns tre olika primers med olika funktioner. Mineral primer används under foundationen för att minimera risken att fukt i ansiktet förstör sminkningen. Jag tränar ofta med smink på, och trots träning och svett i pannan och på läppen så ser ofta sminkningen densamma ut både före och efter träningen. En annan primer används som ett puder, som pudras över – också för att fixera sminkningen.  Alltså  Finishing Veil Glow eller Finishing Veil Matte. På sommaren använder jag Veil Matte och på vintern Veil Glow. 

Nu har det gått flera år sedan jag använde sminkprodukter från andra märken än Tikei (förutom maskara och eyeliner) och jag får sällan acneutslag i ansiktet numera. Inte en enda gång har jag sneglat på andra produkter sen jag provade Tikeis smink. Det bästa är att sminket känns aldrig som en mask, utan huden får andas trots lager av smink. Därmed är jag alltså en trogen kund till Tikei sen flera år tillbaka och jag tjänar ingenting på att rekommendera deras produkter, mer än förhoppningsvis er tillit ? 

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.