Amningsavslut ?

Jag har försökt dra ner pĂ„ amningen i nĂ„gra veckor nu. Har till och med sagt det till grannarna, med förhoppningen att dom ska ha överseende för diverse avgrundsvrĂ„l hemifrĂ„n oss… 

Hade tĂ€nkt köpa den vĂ€lrenommerade boken frĂ„n Jay Gordon, som tydligen ska ge goda rĂ„d för bra amningsavslut, men har inte riktigt kommit till skott. Har istĂ€llet försökt följa diverse rĂ„d jag tidigare har snappat upp av metoder för amningsavslut och försökt pröva mig fram nĂ€r amningsaversionerna varit som vĂ€rst. 

Ett steg i rĂ€tt riktning – mot amningsavslutet – var nog att jag lyckades börja söva E med boken Kaninen som sĂ„ gĂ€rna ville somna. Sen började jag erbjuda vatten och att lĂ€sa ”Kaninen” (som han sjĂ€lv sĂ€ger) vid nattliga uppvak, vilket var mindre populĂ€rt hos lille herrn om jag nekade amningen, men om han visste att han kunde fĂ„ amningen eller lĂ€sa ”Kaninen” sĂ„ gick det lĂ€ttare.

Dock har mina amningsavslutsinitiativ inte varit sĂ€rskilt populĂ€ra, och ska jag erkĂ€nna sanningen sĂ„ har det vĂ€l egentligen gĂ„tt sĂ„dĂ€r…

Men nĂ€r jag var pĂ„ BVC förra veckan berĂ€ttade jag att jag fortfarande ammar men egentligen kĂ€nde mig rĂ€tt sĂ„ redo att sluta (WHO rekommenderar ju amning av barn i minst 2 Ă„r, och om en mĂ„nad Ă€r ju E tvĂ„, sĂ„…), och nu kĂ€nns det som om E kanske snappade upp vad jag sa dĂ„?

 I mĂ„ndags kvĂ€ll sĂ„ drog han i min tröja och sa ”HĂ„lla tutten”. DĂ„ drog vi upp tröjan och tittade pĂ„ tutten tillsammans och sĂ„ sa han ”Smaka tutten. Nej.” Och skakade pĂ„ huvudet med ledsen min. Jag blev SÅ LEDSEN och villa bara ropa ”JO, DET ÄR KLART DU SKA FÅ TUTTE”, men insĂ„g att det var bĂ€st för honom om jag hakade pĂ„ sĂ„ jag sa inget och sa istĂ€llet ”Klappa tutten! Som klappa vovven”. DĂ„ skrattade han Ă„t mig och sĂ„ klappade vi tutten tillsammans, lekte tittut med den, och sĂ„ vidare. 

SĂ„ gjorde vi samma procedur nĂ„gra gĂ„nger. Efter ett tag frĂ„gade han efter ”Macka” istĂ€llet, sĂ„ vi gick och Ă„t lite, lekte med bilar och satte oss sen och sĂ„g pĂ„ Skavlan tillsammans en stund. 

AlltsĂ„, Ă„h, jag storgrĂ„ter nĂ€r jag skriver det hĂ€r. Det kĂ€nns sĂ„ fruktansvĂ€rt sorgligt. NĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ det mer sĂ„ inser jag att: 

 1. Min lilla bebis har blivit stor.
 2. Jag tar bort nĂ„nting som varit en trygg punkt, frĂ€msta tröst och nĂ€rmsta kontakt med mig fysiskt i hela hans liv efter graviditeten. Vilken dramatisk omstĂ€llning för honom! Och för mig. Vi har ju suttit ihop i 3 Ă„r. 
 3. Eftersom jag vet att jag bara vill ha ett barn sÄ förstÄr jag att kommande dagarna kanske blir dom sista dagarna med amningen för mig i hela mitt liv.

Till slut somnade E med nallen i famnen, vattenflaskan i handen och medan jag lĂ€ste ”Mamma Mu och KrĂ„kans Jul”, vilket var Ă€nnu en premiĂ€r för oss. Med mig har han bara somnat nĂ€r jag har lĂ€st ”Kaninen”

Åh, vad det gör ont i bröstet att skriva allt detta. Men varför blir jag dĂ„ sĂ„ ledsen? Han var ju inte ledsen. Han grĂ€t inte, han skrek inte, han var inte arg… Allt gick bra. 

Men jag tror jag nu har drabbats av insikten att en era Ă€r förbi för oss bĂ„da, och nu vĂ€ntar en annan typ av kommunikation, nĂ€rhet och tröst för oss bĂ„da. En sĂ„ svĂ„r vemod som jag kĂ€nner nu har jag kanske aldrig tidigare kĂ€nt i mitt liv. KĂ€nner mig ganska överraskad av detta eftersom jag sjĂ€lv tog initiativet till ett amningsavslut, men insikterna om vad det verkligen innebĂ€r kanske inte riktigt fallit mig in förrĂ€n nu. 

Men nu vĂ€ntar framtiden. Mitt lilla stora hjĂ€rta, jag Ă€lskar dig ❀

8 Comments

 1. Sofie november 29, 2016 at 19:30

  Fint att lÀsa att ni ammat sÄ lÀnge ÀndÄ (om man jÀmför med vad som Àr vanligt hÀr i Sverige).

  Vi Àr inte riktigt dÀr Àn (att sluta) men jag har ju redan börjat tÀnka pÄ det och funderat hur vi ska gÄ tillvÀga. Att lÀsa bok verkar fint tycker jag!
  NĂ€r ungefĂ€r började du lĂ€sa för E pĂ„ kvĂ€llarna? Jag har testat pĂ„ min Edwin men han Ă€r inte alls intresserad…

  Reply
  1. Maja Hurtigh november 29, 2016 at 21:11

   E var helt ointresserad ocksĂ„, men just boken ”Kaninen som sĂ„ gĂ€rna ville somna” var effektiv pĂ„ E ? inte första gĂ„ngerna, men efter ett tag tror jag han tyckte det vad mysigt att höra mig prata med honom mjukt och sövande. Nu frĂ„gar han sjĂ€lv efter ”Kalle Kanin” ❀

   Reply
 2. Emma november 24, 2016 at 00:00

  SÄ fint skrivet. Sitter med en tÄr i ögat. Jag Àr snart i samma sits som du. Vill inte heller ha fler barn och försöker ta till vara pÄ amningstiden men kÀnner samtidigt att jag snart vill börja trappa ner (15 mÄn nu).
  MÀrkligt men ocksÄ förstÄeligt att det blir sÄ emotionellt och stort. HÀrligt att kÀnna livet starkt ÀndÄ. Stor kram till dig.

  Reply
  1. Maja Hurtigh november 24, 2016 at 15:52

   Tack för att du dela med dig, Emma ❀ Hoppas du kunde finna lite tips och styrka i mitt inlĂ€gg! Stor kram ❀✚

   Reply
 3. Jennyjenny.se november 22, 2016 at 16:31

  Han verkar ju vara med pĂ„ beslutet men kan verkligen förstĂ„ dina kĂ€nslor. Att det Ă€r en period i livet som Ă€r slut o aldrig kommer tillbaka. Det Ă€r ju ett stort steg för er bĂ„da men ni gĂ„r ocksĂ„ igenom det tillsammans och fĂ„r hitta nya sĂ€tt tillsammans. Hur tycker du förresten att boken funkar? Har lĂ€st mycket (bĂ„de bra och dĂ„ligt) om den men varit vĂ€ldigt sugen pĂ„ att testa 🙂

  Reply
  1. Maja Hurtigh november 22, 2016 at 17:05

   Ja, vi har haft nĂ„gra strider om amningen fram till nu, men det var sĂ„ fint att han tog initiativ till att avsluta ocksĂ„ ❀ FĂ„r se och hoppas att det gĂ„r lika bra ikvĂ€ll. Ja, det ska bli roligt att se hur vĂ„ran kommunikation nu kommer ta form framöver ? Jag tycker boken fungerat bra! Dock tror jag den var en slags öppning för konceptet för honom, sĂ„ nu gillar han att lyssna pĂ„ lĂ€ngre böcker och tycker det Ă€r roligare att lyssna till mer livfulla böcker ? Men ”Kaninen” Ă€r fortfarande en favorit! HĂ€r beskriver jag hur det gick till nĂ€r vi lĂ€ste i den första gĂ„ngen: http://majahurtigh.se/2016/10/08/kaninen-som-sa-garna-ville-somna/

   Reply
   1. Jennyjenny.se november 29, 2016 at 20:14

    Tack! Ja, andra böcker funkar ganska bra hĂ€r med. 🙂

    Reply
    1. Maja Hurtigh december 1, 2016 at 12:36

     Ja, nu har jag börjat lĂ€sa flera böcker, men nĂ€r han sjĂ€lv frĂ„gar efter ”Kaninen”/”Kalle kanin” vet jag att han sjĂ€lv vill sova ?❀

     Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.