Farväl, Bonnier! 

I den här artikeln går det att läsa att Bonnier-koncernen (som ger ut många fysiska tidningar) har infört en ny typ av avtal till sina skribenter, som säger att Bonnier kan sälja en skribents levererade material (text & bild) vidare till andra tidskrifter, och då endast ge 10% av grundersättningen till skribenten och behålla 90% själva. Tidigare hade de inte rätt att göra så utan skribentens samtycke och då utgick en betydligt högre ersättning. Återpublicering brukar normalt ligga runt 50% av grundarvodet. Om vi förutom den här artikeln även tar avstamp från teorierna i litteraturen Nätokraterna så blir helhetsbilden väldigt intressant.

Om vi föreställer oss att Nätokraterna har rätt i att folket kommer söka upp självutvalda nyhetsförmedlare/skribenter  att ha tilltro till, så är det utifrån det perspektivet intressant att reflektera över att detta kanske till och med är ett resultat utav att de stora Nyhetstidningarna sagt upp alla sina fastanställda journalister, och att stora tidskrift-koncerner i princip stjäl sina frilansande skribenters arbeten. Det innebär att de stora mediehusen i princip tar livet av sig själva. För vad är en nyhetstidning utan fast anställda journalister? Jo, en plattform. Men vad händer när kundkretsen följer med skribenten, och därmed lämnar plattformen? Jo, innehållet på plattformen – och plattformen själv – försvinner, förstås. 

Vi lever i intressanta tider. 

3 Comments

 1. Pingback: Farväl, Bonnier 2  - Maja Hurtigh

 2. Helena Åhlund februari 28, 2017 at 14:00

  Tack för delning av min bloggartikel. Intressant iakttagelse att kundkretsen följer skribenten eller journalisten till sin nya plattform. Det har du nog helt rätt i!

  Reply
  1. Maja Hurtigh mars 1, 2017 at 22:11

   Tack för din kommentar, Helena! Det ska bli spännande att se vad framtiden har att visa oss gällande detta. Bra och modig artikel du skrev, om Bonnier! Det är viktigt att allmänheten får ta del av information av detta slag, tycker jag.

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.