Site icon MAJA HURTIGH

Mitt 2017

Vilket händelserikt år jag fick, år 2017! Jag är så glad och tacksam för all hjälp och allt förtroende som jag fått i min famn, under det senaste året. År 2018 kommer att handla om att förvalta alla dessa förtroenden, efter bästa förmåga! Och det hoppas jag förstås kunna göra med bravur.

Men vad hände egentligen år 2017? Vilka förtroenden har jag fått? Vad har jag gjort under året och vad vill jag göra annorlunda nästa år? För tredje året i rad besvarar jag samma frågor igen, och för den nyfikna har jag även lagt in svaren från år 2015 (från enochenhalvmeter.se) och 2016!

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut? 

Svar 2015: Jag var mamma! Jag flyttade utomlands! Jag separerade! Jag flyttade tillbaka till min hemstad Göteborg! Jag fick följa mitt barns första år! Är jag helt slut? Oh, ja. Kaosår delux.

Svar 2016: Jag och sonen flyttade till ett eget hem. Jag har aldrig tidigare bott själv med ett litet barn!

Svar 2017: Min debattartikel Ska vi som fött barn inte få vara sjuka? blev publicerad hos Aftonbladet och jag blev förstasidan-nyhetsstoff för Etcetera. Även Göteborgs-Posten publicerade min debattartikel Barn borde få synas och höras fritt. Jag blev också styrelseledamot för första gången, och dessutom gånger två!

Foto: Kent Vilhelmsson

Genomdrev du någon stor förändring?

Svar 2015: Separerade, som sagt, och jag och min son flyttade till Göteborg.

Svar 2016: Vi flyttade, jag fortsatte med mina studier i Medie- och Kommunikationsvetenskap och sonen började på förskola! Vidare så har vi försökt få hemmet i ordning också, vilket sannerligen har varit ett eget projekt i sig. Räknas att julpynta som en stor förändring?

Svar 2017: Precis som många andra blev jag en del av #metoo-rörelsen, och mina artiklar – Vad handlar #metoo-kampanjen om?, Hur skyddar jag barn från sexuella trakasserier? och Vad har förändrats med #metoo-rörelsen? – har fått stor spridning! Jag är väldigt stolt och glad över att kunna säga att jag både tog del av och spred rörelsen ut i världen, och är stolt över att den i hög grad redan har lett till stora förändringar, och som förhoppningsvis leder oss till ännu fler omfattande förändringar framöver.

Blev någon av dina vänner föräldrar i år? 

Svar 2015: Nej, fortfarande all fokus på min bebbe.

Svar 2016: Ja! Min fina barndomsvän Ida blev mamma! OCH en fantastisk julklapp år 2016 var att höra att ännu en barndomsvän – som dessutom bor granne med mig – ska få barn i sommar. Hurra!

Svar 2017: Ja! Min barndomsvän Gabriella fick en son! Vi har sprungit på varandra ett par gånger med barnen under året och det är förvånande hur naturligt det känns att fler i min ålder börjar få barn. Jag erbjöd nog den första stora barnchocken i min bekantskapskrets, men det känns bara härligt att inte längre vara den stora nyheten på den fronten!

Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas? 

Svar 2015: Den 14 februari – på alla hjärtans dag – sa bebis för första gången ett tydligt ”hej” till mig och sin pappa och vi lyckades till och med fånga det på film. Tårarna sprutade. Kommer också alltid minnas dagen då hjärtat gick sina tre första, stapplande, egna att utan hjälphänder. Åh, min lilla skatt, nu är du så stor och springer omkring!

Svar 2016: Es första dag på förskolan och min första dag på Medie- och Kommunikationsvetarprogrammet i Göteborg!

Svar 2017: Första dagen och alla dagar på Almedalsveckan! Det var mäktigt att få vara där, tycker jag. Den historiska staden, säkerhetspådraget, kändistätheten och nyhetsflödet var i en salig kombination att uppleva. Du som har möjlighet till att vara där, nu i sommar – åk!

Vilka länder besökte du? 

Svar 2015: Storbritannien! Bodde i London en kort period.

Svar 2016: Inga! Jag tror senaste året jag inte reste utomlands kanske var för 20 år sedan? Märkligt. Har faktiskt inte känt någon reselust alls, förutom en längtan att se min andra hemstad Stockholm igen i några dagar. Det är – galet nog – 2 år sedan jag var där senast.

Svar 2017: Sverige, Gotland och Stockholm – hehehe.

Bästa fixar-projekt? 

Svar 2015: Ojojoj… Sålde lägenheten i Stockholm och flyttade alla mina ägodelar till Göteborg. Tack och lov tog mina föräldrar över det projektet. Piuuuhhh!

Svar 2016: Det känns som om jag återupprepar mig som en papegoja nu, men lägenhetsfixet då, kanske? Det roligaste hittills har nog varit att julpynta ändå. Det har tagit lång tid att komma till själva inredandet av lägenheten! Hittills har det ju mest varit dom stora förändringarna i fokus.

Svar 2017: Mitt nya hem börjar faktiskt att likna ett riktigt hem nu! Nu i december så kom mina föräldrar och hjälpte mig snickra ihop två fåtöljer, en barnsäng och en TV-bänk! Nu är det kanske bara en TV, gardiner och lite fler tavlor som saknas för ett fullständigt komplett hem.

Gjorde någonting dig riktigt glad? 

Svar 2015: Att få följa min sons uppväxt och framsteg. På ett år har han lärt sig sitta, krypa, stå, gå, äta och prata.

Svar 2016: Självklart har det varit roligt att följa Es andra år i livet också! Och uppslutningen till och det gemensamma ordnandet till Es dag gjorde mig riktigt glad! Som förälder värmer det verkligen hjärtat att få se sitt barn vara och få känna sig älskat.

Svar 2017: Den fantastiska responsen som majahurtigh.se haft den stora äran att få år 2017! Jag är så glad över att jag vågade nischa majahurtigh.se skarpare till kommunikation i början av året och att jag fortsatt våga göra min röst hörd genom bruset. Det har varit ett händelserikt år, inom kommunikation, med debatten om influencers, #metoo-rörelsen, samt nya och föränderliga medieplattformar!

Saknar du något från år 2017 som du vill ha år 2018? 

Svar 2015: Lugn och ro!

Svar 2016: Lugn och ro vore skönt nästa år också! Vi får se vilket år drömmen slår in, haha!

Svar 2017: Lugn och ro, förstås! Eller så får jag nöja mig med att acceptera att jag är en person som helt enkelt får leva nu och spara vilan till när jag ligger i graven.

Vad önskar du att du gjort mer? 

Svar 2015: Kanske lite mer egentid framöver faktiskt vore gott för den här mamman, år 2016.

Svar 2016: Efter att inte själv ha sjungit så nämnvärt mycket dom senaste 2 åren så har faktiskt längtan efter att sjunga smugit sig på mig under den senaste tiden. Det är kanske dags att söka sig till musiken igen, så smått, år 2017?

Svar 2017: Unnat mig fler upplevelser! Kanske en spa-weekend kunde göra mig gott, år 2018? På tal om musik så tog musiken oväntat mycket plats på min instagram i år, vilket var roligt, men inget slår förstås upplevelsen av att musicera med andra!

Vad önskar du att du gjort mindre? 

Svar 2015: Jag ångrar inget.

Svar 2016: Jag önskar att jag var lika disciplinerad till att inte titta på mobilen privat som jag är när jag studerar. Ska försöka lägga undan telefonen mer på min fritid, år 2017.

Svar 2017: Ödslat dyrbar tid och energi på meningslösa konflikter.

Favoritprogram på TV? 

Svar 2015: Downtown abbey, Vänner och Solsidan.

Svar 2016: Fröken Friman, förstås! Julkalendern i år måste ju ha varit den bästa nånsin, också.

Svar 2017: A Handmaid’s Tale, Better things, The Mindy Project, Insecure, SMILF, I Dickens magiska värld och Fröken Friman, förstås!

Bästa boken du läste i år? 

Svar 2015: Möjliga familjen.

Svar 2016: Har jag läst annat än studielitteratur i år? Studielitteraturen har dock varit fantastiskt intressant! Ärligt talat älskar jag utbildningen jag läser nu. Har verkligen hamnat rätt!

Svar 2017: Online Only, av författaren Martin Schori! Humoristiskt namn på boken förresten – eftersom den endast säljs som fysisk bok, hehe.

Största musikaliska upptäckten? 

Svar 2015: Jag har gått och blivit barnkörledare! Över 100 barn fick jag den stora äran att leda i ett musikalprojekt nu i höst – och nu i vår ska jag få vara med och leda en nystartad barnkör! Ska bli så spännande!

Svar 2016: Att jag längtar litegranna efter sången igen? Hoppas E ska vilja sjunga lite med mig år 2017 också… Tyvärr hann jag inte med barnkören under andra halvan av 2016, och det saknade jag verkligen.

Svar 2017: Att det är helt okej att streama live-konserter på 1 minut på sociala medier – ouppsjungen, förkyld och osminkad! Ibland är det enda rätta att bara kasta sig ut, och testa och köra.

Vad var din största framgång på jobbet 2017? 

Svar 2015: Dels så har jag ju blivit mamma, och är fortfarande det på heltid, så vad har jag lärt mig mest av det? Jag skulle säga att jag lärt mig att vara mera tålmodig. Dels tvingade graviditeten mig att visa tålamod för mig själv, och när bebis sen kom så fick jag använda den erfarenheten till att vara tålmodig inför min stackars hjälplösa son som kunde vråla i timmar. Fortfarande när han har gnälliga eller rentav skrikiga stunder så får jag ta några extra djupa andetag och tänka orden – och gärna säga högt – ”Jag hör/ser att du är ledsen/arg/frustrerad” och ”Det är är inte lätt att vara liten” för att verkligen hjälpa mig själv och sonen sätta ord på vad som känns svårt för att enklare tasig igenom upplevelsen och därmed gärna också finna en lösning. Vissa dagar är tuffare än andra – men det går bra!

Svar 2016: Jag ÄLSKAR vad jag studerar nu! Har inte känts tråkigt en enda sekund, förutom all tiden jag var tvungen att vara sjuk och sen försöka komma ikapp, dock. Ärligt talat tycker jag verkligen dom här studierna är otroligt roliga. Jag hoppas glädjen håller i sig även dom kommande terminerna!

Svar 2017: Det har hänt så otroligt mycket roligt i år! År 2017 inleddes med att jag började arbeta på Balfe Arbman Communications AB i januari, att jag blev invald till Unga Journalisters styrelse i april och invald till Ung Media Sveriges styrelse i november. Jag blev också utvald till Månadens Medlem av Influencers of Sweden och snart kan jag också dela den glada nyheten om vart jag kommer göra min praktik, under våren 2018!

Största framgång på det privata planet?

Svar 2015: Jag vågade se att min livssituation inte fick mig att må bra och ändrade därmed på det.

Svar 2016: Jag är stolt över otroligt mycket som jag genomfört i år! Jag har flyttat, studerar, tar hand om E, hämtar och lämnar E på förskolan varje dag, roddar alla måltider och städning, knyter värdefulla kontakter, har fått många nya fina vänner… Jag är verkligen tacksam över allt jag fått i mitt liv totalt sett under 2016 och jag hoppas att jag har gett minst lika mycket tillbaka.

Något annat jag faktiskt är väldigt stolt över är att jag har hållt mig väldigt saklig i kontakten med Es pappa sedan separationen. Faktum är att han har varit hotfull mot mig och E vid ett flertal tillfällen sedan separationen. Senaste hotet löd att han skulle sluta skicka underhåll till oss (en blygsam summa, i relation till vad han påstår sig tjäna) efter att jag inte hade svarat på ett mail från honom på 1,5 dygn. Det är inte ett sunt resonemang och beteende. I kontakt med oss hintar han också ofta om att han läser den här bloggen – utan att ge till känna och prata öppet om att han läser den – vilket jag inte kan förstå. Min blogg handlar om mig och inte om E (ett aktivt val jag gjort). Det är väldigt små fragment om E som hamnar här. För mig är det obegripligt varför Es pappa kan tro att han kan lära känna E på något vis via bloggen. Framför allt lär E inte alls känna sin pappa om han bara sitter bakom en skärm och spionerar på honom – utan att ge sig till känna. Allt som händer i mitt liv hamnar förstås inte heller på bloggen. Det är väldigt mycket jag lämnar utanför och en blogg är inte en tillförlitlig källa att utgå från för att få veta vad som verkligen händer i någons liv. Hur som helst så trots hur ologisk och otrevlig Es pappa än har varit mot mig så har jag hållt mig väldigt saklig till ämnet i vår kontakt och jag stöttar honom när han vill ha verklig kontakt med E, i relation till vad jag tror är bäst för E. E har ju en pappa och det försöker jag inte på något vis dölja för E.

Svar 2017: Att jag lyckas ta hand om mig och min son så bra, på heltid! Vi lever och mår bra! Vad mer kan en egentligen begära av livet?

Foto: Moa Almeräng

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Svar 2015: Både ledsnare och gladare. 2016 vill jag kunna stanna upp oftare och känna ren lycka.

Svar 2016: Gladare! Det är verkligen skönt att kunna skriva det.

Svar 2017: Mycket gladare! Jag är så tacksam för allt förtroende jag får och att jag lyckas ta mig framåt och uppåt. Nästa år kommer handla om att förvalta det förtroendet efter bästa förmåga. Tackar också min lyckliga stjärna varenda dag för all hjälp och stöttning jag får av familj och vänner!

Något du önskade dig och fick?

Svar 2015: En förändrad livssituation. En annan framtid.

Svar 2016: Ny lägenhet och nytt hem till mig och E!

Svar 2017: Uppmärksamhet till majahurtigh.se och tilltro till mina kunskaper och förmågor gällande kommunikation.

Något du INTE önskade dig och fick?

Svar 2015: Givetvis har jag aldrig drömt om att bli ensamstående mamma, men utifrån att min son – som jag älskar över allt – kom till mig så är jag otroligt tacksam över att få den stora äran att bära huvudansvaret för hans liv och fostran. Min son, jag lovar dig att jag kommer göra mitt allra bästa för att du ska växa upp som och bli en trygg, snäll och glad individ.

Svar 2016: En sådan fantastisk uppbackning från familj och vänner! Det är jag oändligt tacksam för.

Svar 2017: Så många fantastiskt spännande nya vänner och bekanta! Wow! Det finns så många fantastiska människor där ute.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017?

Svar 2015: Väcktes av sång av min sons pappa (tror det var första året han sjöng för mig på morgonen på min födelsedag! Bättre sent än aldrig) och fick ett enormt påskägg med praliner. Sen spatserade jag och älskade sonen i en vacker park i London under dagen och mötte en engelsk mamma med dotter i samma ålder som min son och blev bjuden på afternoon tea och hade lyxen att få med muffins hem gratis och åt sedan en sen middag hemma med sonens pappa.

Svar 2016: Jag minns inte min födelsedag år 2016! Det har nog aldrig hänt förut att jag glömt det. Jag tror det sammanföll med påskafton i år? Dock minns jag min födelsedagsfest, vilket var en väldigt rolig dag!

Svar 2017: För första året på många år valde jag att inte riktigt fira min födelsedag med dunder och brak. Dels kände jag att det inte riktigt hanns med i år, men jag tror också jag drabbades av en slags åldersnoja. Dock så överraskade min familj mig på morgonen och mina föräldrar ordnade en fantastisk födelsedagsmiddag. Och nu är jag 25 år fyllda och ser fram emot alla kommande födelsedagar!

På min födelsedag ordnade min familj en underbar födelsedagsmiddag när jag fyllde 25 år!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Svar 2015: Mer lugn och trygghet.

Svar 2016: Mera inre lugn och trygghet. Men också mera yttre intellektuell stimulans.

Svar 2017: Det ryktas om att barn inte blir lika sjuka efter att de fyllt 3 år, och att drabbas av färre sjukdomar under nästa år hade helt klart kunnat frigöra mer tid för mig i vardagen.

Vad fick dig att må bra?

Svar 2015: Min stöttande familj, mina nära vänner, nya fantastiska vänner (enligt Facebook har jag lärt känna över 70(!!!) nya personer i år. Vilket betyder att det faktiskt måste vara långt många fler. Phiu!), mysiga ögonblick och bus med sonen och en massa kaffe på stan i Stockholm, London och Göteborg.

Svar 2016: Min familj, mina vänner och så E, förstås. Studierna fick mig också att må väldigt bra.

Svar 2017: Min familj, vännerna, sonen och alla nya vänner och bekanta! Det här året har verkligen handlat om människor, för min del.

På midsommarafton samlades jag, familj och vänner på Västkusten!

Bästa nya människorna du träffade?

Svar 2015: Mina Stockholms-mammor/väninnor, mina London-mammor/väninnor och Göteborgs-mammor/väninnor. Nämnde jag att jag känner mig rätt utmattad och splittrad? Vid närmare eftertanke är det ju faktiskt inte särskilt konstigt.

Svar 2016: Alla mina nya Göteborgs-mammor/väninnor! Har mött många fantastiska människor detta året och det är jag väldigt glad för.

Svar 2017: Alla nya vänner och bekanta jag mött, både i verkligheten och via sociala medier! Vilka stjärnor! Är så glad och tacksam för alla nya, spännande möten jag haft med så inspirerande personer under det senaste året.

Under året har jag exempelvis mött fantastiska Clara Löfvenhamn – Bossbloggen,Emilia Westerström,Malin – Göteborgsmamman – och Jenny – Jennyjenny,

Och Linda Hörnfeldt – Lalinda!

Mest stolt över?

Svar 2015: Mina bedrifter att lära känna så många nya människor, att ha vågat visa mig så sårbar för alla nya (och gamla och nygamla) människor jag mött, att jag lyckades vara så bra barnkörledare, att jag har vågat ta emot hjälp, att jag hanterat alla konflikter som uppstått i mitt liv så bra, att jag lyckats ta hand om mitt första barn i allt kaos som hänt. Att jag aktivt använt min fritid till att läsa på för att lägga en grund till och bli ännu bättre i mitt föräldraskap. Att jag faktiskt fortfarande är helt okej trots allt som hänt (peppar peppar).

Svar 2016: Att jag lyckas få livspusslet att gå ihop.

Svar 2017: Ja, att jag får livspusslet att fungera är förstås dels tack vare mig, men också tack vare min familj. Tusen tack för att ni alltid hjälper E och mig att få tiden att gå ihop! Annat jag är stolt över? Min son! Han är så kärleksfull, klok och omtänksam.

Foto: Moa Almeräng

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Svar 2015: Ta det lugnt. Skynda långsamt.

Svar 2016: Jag gjorde ett roligt test på nätet som egentligen bara gick ut på att se på ett filmklipp, ta en printscreen och se vilket ledord för 2017 som man fick. Orden jag fick var ”positiv energi”! Jag tänker tolka orden som att jag ska följa den positiva energin som möter mig, och låta mig ledas av den. Ofta försöker jag kämpa mig fram motströms (vet inte varför?), vilket inte alls behövs i mitt liv egentligen. Nu ska jag försöka att fortsätta göra sånt som bara gör mig glad! Det är okej att försöka sträva efter lycka.

Svar 2017: Vara mer omsorgsfull om mig själv. Det finns ju faktiskt bara en av mig och jag ska hålla i ett helt liv, för både mig och min familj.

Foto: Moa Almeräng

Hur har ditt 2017 varit? Vad var det bästa som hände under året och vad önskar du dig mer av, under år 2018? 

Ovanstående frågor är lånade från Clara (Underbaraclara) Lidström!

Exit mobile version