Mitt bästa hälsotips – gör ingenting!

Eftersom januari månad ofta går i hälsans tecken så tänker jag nu dela med mig av mina bästa hälsotips! Så här nedan följer några enkla tips om hur du kan gå tillväga, om du önskar dig ett hälsosamt 2019. 

Jag är ju absolut inte någon hälsoexpert, men eftersom förra året gick i hälsans tecken för mig så tycker jag mig ändå ha några riktigt användbara hälsotips för kropp och själ! Sen så är det ju såklart så att vad som fungerar för mig behöver ju inte nödvändigtvis fungera för dig… Så se gärna dessa tips som inspiration, med tips som du kan plocka från fritt i enlighet med vad du tror kan passa dig allra bäst.

Det har aldrig varit enklare att äta nyttigt!

En vänlig grönsaks rika dräkt

Mitt första och bästa hälsotips är att bunkra upp hemma med Coops helt fantastiska påsar med färdighackade, färska grönsaker! Till exempel Coops grönsaksmix Bolognese, eller Coops Taco mex mix som innehåller grönsaker som majs, bönor, paprika, etcetera…

Exempelvis kan jag varmt rekommendera den stressade att bara steka upp tacomixens grönsaker, hälla i Santa Marias kyckling-tacokrydda, direkt över grönsakerna i stekpannan, och att steka lite till. Klart! Helt amazing.

Endast puckon dricker annat än Pukka

Te är ju sååå gott och mysigt att dricka! Jag kan med enkelhet dricka 3-5 stora koppar te på en kväll. Det kanske har att göra med att jag är mindre bra på att dricka vatten under dagtid, men detta tar jag alltså gärna igen ordentligt på kvällarna – med råge.

Mitt favoritte är teet från Pukka, som heter Vanilla Chai och är helt utan tein, vilket passar mig särskilt bra till kvällen eftersom tein och koffein annars håller mig vaken om nätterna.

Stjäl inte godis från barn

Jag läste någon gång att svenska vuxna är överdrivet förtjusta i godis, och att man i andra länder snarare brukar tänka att ”godis är till för barn”. Detta tycker jag låter sunt, och har tagit fasta på! MEN… så finns det förstås vissa sorters godis som jag tycker är lite till för vuxna också, hehe! Popcorn, linschips och mörk choklad räknar jag personligen in som sådana.

Exempelvis kan jag tipsa om OLW:s palmoljefria popcorn, Estrellas goda linschips och Vivanis vansinnigt goda, mörka chili-choklad!

Sara Serray med sitt nyttiga godis Wellibites

Mitt absolut bästa godistips handlar dock om min vän Saras fantastiska godis Wellibites! Sara är en utbildad apotekare som gjorde verklighet av sin dröm om att göra nyttigt godis! Hennes godis är gjort utan socker och innehåller istället vitaminer och mineraler, och naturliga smaksättningar.

Sara reser land och rike runt för att sälja produkterna, som redan nu finns att köpa i många vanliga matbutiker! En fysisk butik som jag med säkerhet vet har produkterna är Happy Vegan, i Linné i Göteborg. På nätet finns godiset att beställa på exempelvis Apotea.

Vin gör mig fin

Jag väljer att tro på myterna om att choklad och rött vin är hälsosamt, och liksom choklad så är också rött vin en ständig favorit för mig! Ett supertips jag har är att köpa halvflaskor, med skruvkork! Då minskar riskerna för att ”behöva” dricka mer än måttfullt, och att vara tvungen till att slänga halvfulla flaskor.

Mitt bästa tips i vinväg kommer från min fina farmor Lilian, och är vinet Tommasi Graticcio Appassionato. Gott och prisvärt!

Sluta stressa omkring!

Träna måttligt

I normala fall går jag omkring 6000-12000 steg om dagen, beroende på vad som står på agendan. Det har jag gjort i många år, och likaså under det senaste året. Det är inte lika mycket ett aktivt val som det är en konsekvens av min livsstil, men om tid finns så väljer jag ändå också nästan alltid bort kollektivtrafiken till förmån för att promenera istället. Får så mycket härlig energi av det! Inte minst av att ta en promenad mitt på dagen, nu under de här mörka månaderna.

I våras och i somras så gjorde jag också lättare ”mysträning” på yogamattan hemma varje dag, i cirka 15-60 min. Nu hoppas jag att jag kommer igång med samma härliga rutin nu i vår igen!

Ta det LUGNT

Nu till mitt absolut bästa och viktigaste hälsotips: Det som i huvudsak gynnade min hälsa under förra året var att jag fokuserade på att ha LUGN OCH RO. Det låter kanske inte som ett effektivt framgångstips för att uppnå en bättre fysisk hälsa, men för mig har det varit det absolut bästa tipset!

När jag är stressad så tenderar jag nämligen att antingen äta konstant eller att inte äta någonting alls, och inget av dem alternativen är ju särskilt bra för hälsan. Mitt bästa hälsotips är därför att främst sträva efter att ge dig själv lugn och ro…

Så lägg dig nu på sofflocket och gör INGENTING, med riktigt gott samvete – för det är du värd!

Gott nytt år 2019!

Vad önskar du dig mer av, år 2019?

2 Comments

 1. Ilona januari 24, 2019 at 13:02

  Så mycket kloka ord här! Kommer ta till med en hel del här och försöka inför i min vardag också. Älskar ”godis är för barn”, så himla lätt att tänka så! ?

  Reply
  1. Maja Hurtigh januari 24, 2019 at 13:05

   Åh, tusen tack för dina fina ord! Jamen, visst är det ett bra tankesätt? Det gör att man har lättare att distansera sig till det färgglada sockret, tycker jag, hehe! Det är då te och vin plötsligt känns mer lockande… ??✨

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.