Drömsommar på västkusten – utan sociala medier

Så kom hösten även till Göteborg! Nu börjar det bli riktigt kallt här om morgnarna, fast vad gör väl det när man promenerar till världens bästa jobb?

Men innan jag berättar mer om höstens planer så vill jag blicka tillbaka på sommaren och värmen tillsammans med dig. Och parallellt med det vill jag ta en titt på sociala medier-trenderna som råder. För något som var speciellt med den här sommaren för mig var ju att jag hade en sociala medier-paus, och nu verkar fler än jag tagit det här beslutet. Men vart står vi egentligen i ”lämna sociala medier”-utvecklingen nu, efter sommaren?

Drömsommar på Västkusten

Nu i sommar har jag och min familj varit mycket på mina föräldrars sommarhus på Västkusten där vi har badat, ätit tonvis av glass, gått på långa promenader, haft sena middagar och långa sovmornar, fiskat, grillat, gått på konsert, gått på vikingadagar på Hornbore Ting, besökt Nordens Ark, varit på Liseberg, passat på att träffa bästisar och bara varit och haft det så himla gott tillsammans med familj och vänner.

Dagarna har flutit in i varandra och vi har ömsom bara varit och njutit, och ömsom kastat oss ut på nya upptäcksfärder tillsammans.

Att sitta i fören på båten och åka snabbt är – lite oväntat – helt klart min melodi
Nytt möter gammalt – pappa med ny båt och ungdomar på den gamla
När vi var på vikingadagar på Hornbore Ting, på Västkusten
Utsikten från berget ovanför marknaden, där gamla slottet och fästningen låg
Drömmiga dagar på landet, med bästisar på besök
Overkligt klart vatten och båtfärder med ribbåten var riktigt poppis
Lilleman älskar att bada från bryggan

Vi känner oss så lyckligt lottade och jag är så glad över att vi fick den här härliga sommaren tillsammans, jag och lilleman. Det var också så otroligt skönt att få bara vara, utan stressen kring att också uppdatera alla utanför den här bubblan om allt vad jag och prinsen haft för oss. Det viktiga har liksom varit jag, prinsen och våra nära och kära, och världen utanför har känts som om det varit på ett bekvämt avstånd. Lugnet upplever jag har varit riktigt välgörande för oss.

Sena kvällar och nätter på bryggan gav underbara sommarminnen
En kall öl på bryggan en sen sommarkväll är väl det bästa som finns?

Tiden har gått så fort! Och nu väntar en spännande höst framför oss! Lillprinsen är nu äldst bland barnen på förskolan. Själv så har jag ju som sagt kastat mig ut på nya äventyr hos den väletablerade stockholmsbyrån Andréasson PR, som nu expanderar till Göteborg!

Solnedgångar från min (hemliga) klippa på bästkusten är ett måste på mina sommarlov

… Och jag kan redan nu avslöja att jag redan nu känner i varenda nerv i kroppen att att det här kommer bli en riktigt peppig höst! Men mer om det nästa gång. För nu behöver vi prata om att…

Så lämnar vi sociala medier

Den här sommaren har varit speciell på så vis att jag använt mig av en sociala medier-paus. Och det skulle senare visa sig att jag har ju verkligen inte varit ensam om att gå i dessa tankar och att faktiskt också ta den där pausen. Men vad innebär den här utvecklingen? Lämnar vi alla nu sociala medier?

Redan i början på 2018 siade jag om att vi nu lämnar sociala medier för att uppleva mer verkliga möten och relationer, och i våras såg vi tydliga tecken på att sociala medier-utvecklarna gör allt i sin makt för att vi ska börja skapa sunda förhållanden till sociala medier. Men vart står vi i den här utvecklingen nu, efter sommaren?

Likes är inte allt

Nu går många välkända personer och grundare ut med sin oro över utvecklingen av sociala medier-användandet.

Exempelvis har Sean Parker, tidigare VD för Facebook, och Tristan Harris, tidigare utvecklare på Google uttryckt att de ångrar hur de hjälpt till att utveckla plattformar som får användarna att stanna kvar så länge som möjligt och dela med sig av personlig information och beteendemönster.

”Should it exist?” – Caterina Fake

Caterina Fake, techentreprenör och medgrundare till det sociala nätverket Flickr menar att vi befinner oss i en brytpunkt när det gäller utvecklingen av sociala medier och säger till SVT Edit att: ”Vi har hela tiden frågat oss ’Kan det här existera?’, istället borde vi börja fråga oss om det borde göra det”.

I våras kunde vi läsa om hur Instagram testat att dölja sociala medier-inläggs likes för följare. Efter att de nu har testat funktionen på sju marknader, såsom i exempelvis Kanada och Brasilien, så har testerna lett till att Facebook nu utvecklar en liknande funktion, enligt Techcrunch.

Tanken nu är då alltså att den totala mängden likes ska döljas för andra, men att man ska kunna se om huruvida gemensamma vänner har gillat inläggen, enligt SVT. Resumé skriver: ”Tanken bakom att dölja gilla-markeringarna är att en överdriven hets kan få användarna att må dåligt om en bild inte får så många, något som i sin tur skulle få dem att posta mindre”.

Allt är inte likes

Bara häromdagen berättade Bianca Ingrosso och Alice Stenlöf i sin podd Alice & Bianca att de aktivt begränsat sitt sociala medier-användande och poddande under hela två månader i somras, då de inte tog några selfies, inte poddade och faktiskt verkade dra ner på tempot ordentligt.

”F*CK YOU!” – Emilia de Poret

Samtidigt kan vi höra hur tonen hos Ebba von Sydow och Emilia de Poret – som till synes inte på något sätt dragit ner på tempot i sommar med varken poddande eller sociala medier – i Säker Stil-podden blir alltmer hetsk då vi i våras kunde höra Ebba von Sydow berätta om hur hon fick en ordentlig utmattningsdipp, och om hur Emilia de Poret berättar om hur hon skriker ”F*CK YOU” till sin man på telefon mitt på Stureplan, en solig vardag. Där verkar inte en tillstymmelse till pauser och nedtrappning finnas. Kanske vore en sociala medier-paus här välbehövlig och välgörande?

Moderaterna tar absolut ledningen genom att nu i dagarna överväga att lämna Twitter. Detta tycker jag är mycket intressanta tidiga tecken på en spännande sociala medier-utveckling!

Sociala medier orsakar onödig stress

Jag tänker att vi nu har nått en kulmen av digitaliseringen, och omänskligt hög stress och aktivitet på sociala medier.

Vi har nått kulmen och vändpunkten då vi istället för att försöka synas mest nu istället kommer sträva efter ett hållbart och sunt sociala medier-användande. Stress är vår tids folksjukdom, och även om jag tror att det finns många orsaker till detta så tänker jag ändå att sociala medier-hetsen nog också till viss del bär en del av skulden till den här utvecklingen.

”Vi stirrar oss blinda på välplacerade kuddar i soffan och välpyntade soffbrickor istället för att umgås med våra barn”

Exempelvis pekar forskning på att det är kvinnor som har fått betala det högsta priset för vår alltmer lyxiga livsstil.

Lyx tar livet av husfriden

Enligt Veckans Affärer så kom ekonomen Valerie Ramey fram till att en gift kvinna 2005 snittade på 27 timmar i veckan på obetalt hushållsarbete som att laga mat, städa och ta hand om barn. När hon sedan jämförde siffran med gifta kvinnor i början av 1900-talet visade resultatet på exakt samma antal timmar då jämfört med nu, trots att dagens moderna hem har betydligt mer avancerade och tidsbesparande hushållsmaskiner än vad vi hade för 100 år sedan.

”Mindre stress och en bättre balans i vardagen?”

Bloomberg-kolumnisten Sarah Green Carmichael menar nu då alltså att kvinnor har fått betala det högsta priset för vår allt lyxigare livsstil.

Sociala medier eldar på hetsen

Och när vi nu då stirrar oss blinda på välplacerade kuddar i soffan och välpyntade soffbrickor istället för att umgås med våra barn, nära och kära så kan ju sociala medier knappast bidra på ett fördelaktigt sett till denna ”perfekta hemmet och livet”-hetsen. Att hitta en balans i sitt sociala medier-användande kan kanske därför också bidra till mindre stress och en bättre balans i vardagen?

Att Veckans Affärer nu lägger ner sin tidning är för övrigt riktigt tråkigt att höra och jag hoppas att nu Di och DN visar framfötterna och fortsätter våga lyfta den här typen av känsliga ämnen… Vad tror du? Vågar de hålla fanan uppe?

Hur går dina tankar om ämnet?

Hur var din sommar? Vad gjorde du? Har du haft en sociala medier-paus? Kommer du aktivt begränsa ditt sociala medier-användande framgent? Vad tar du med dig för sommarreflektioner in i hösten 2019?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.