Site icon MAJA HURTIGH

Mitt 2019

Om förra året handlade om att förvalta de relationer och förtroenden som jag fick 2018 så har år 2019 främst handlat om mina nära relationer dels den nära relationen till mig själv, men också den nära relationen till min familj och mina vänner. Men vad hände egentligen under år 2019? Vad har jag ägnat min uppmärksamhet åt och vad har jag fokuserat mindre på? Vad har jag gjort under året och vad vill jag göra annorlunda nästa år? 

För femte året i rad besvarar jag samma frågor igen, och för den nyfikna har jag även lagt in svaren från år 2015 (från enochenhalvmeter.se), år 2016, år 2017 och år 2018!

Gjorde du något 2019 som du aldrig gjort förut? 

Svar 2015: Jag var mamma! Jag flyttade utomlands! Jag separerade! Jag flyttade tillbaka till min hemstad Göteborg! Jag fick följa mitt barns första år! Är jag helt slut? Oh, ja. Kaosår delux.

Svar 2016: Jag och sonen flyttade till ett eget hem. Jag har aldrig tidigare bott själv med ett litet barn!

Svar 2017: Min debattartikel Ska vi som fött barn inte få vara sjuka? blev publicerad hos Aftonbladet och jag blev förstasidan-nyhetsstoff för Etcetera. Även Göteborgs-Posten publicerade min debattartikel Barn borde få synas och höras fritt. Jag blev också styrelseledamot för första gången, och dessutom gånger två!

Svar 2018: I år har jag börjat övningsköra, för första gången! Jag ser det mer som ett fritidsintresse, utöver studier och så vidare, men det går så sakteligen framåt. Under år 2019 hoppas jag att jag också hinner ta det där körkortet!

Svar 2019: I år har jag arbetat med att sälja in PR hos VD:ar för första gången. En fantastiskt rolig utmaning! Och det är ju inte särskilt svårt att sälja in något som man tror helhjärtat på.

Jag med lyckad PR som frontar förstasidan i GP

Genomdrev du någon stor förändring?

Svar 2015: Separerade, som sagt, och jag och min son flyttade till Göteborg.

Svar 2016: Vi flyttade, jag fortsatte med mina studier i Medie- och Kommunikationsvetenskap och sonen började på förskola! Vidare så har vi försökt få hemmet i ordning också, vilket sannerligen har varit ett eget projekt i sig. Räknas att julpynta som en stor förändring?

Svar 2017: Precis som många andra blev jag en del av #metoo-rörelsen, och mina artiklar – Vad handlar #metoo-kampanjen om?Hur skyddar jag barn från sexuella trakasserier? och Vad har förändrats med #metoo-rörelsen? – har fått stor spridning! Jag är väldigt stolt och glad över att kunna säga att jag både tog del av och spred rörelsen ut i världen, och är stolt över att den i hög grad redan har lett till stora förändringar, och som förhoppningsvis leder oss till ännu fler omfattande förändringar framöver.

Svar 2018: I år har jag fokuserat mycket på min hälsa, vilket resulterat i mera lugn och mycket nyttig mat. Det har varit bra för både kropp och själ!

Svar 2019: En stor förändring i år var att lilleman plötsligt blev så stor. Det är ju inte en förändring jag genomdrev själv, men förändringen i livet är så påtaglig. Jag är inte småbarnsmamma längre – jag är bara mamma! Redan nu efter sommaren börjar lilleman i skolan. Vad hände egentligen? Det är sant som de säger: tiden går fort.

Från liten…
Till stor…
Släng dig åt sidan, barnstolen! ”Jag sitter vart jag vill nu” – Eugén, 5 år

Blev någon av dina vänner föräldrar i år? 

Svar 2015: Nej, fortfarande all fokus på min bebbe.

Svar 2016: Ja! Min fina barndomsvän Ida blev mamma! OCH en fantastisk julklapp år 2016 var att höra att ännu en barndomsvän – som dessutom bor granne med mig – ska få barn i sommar. Hurra!

Svar 2017: Ja! Min barndomsvän Gabriella fick en son! Vi har sprungit på varandra ett par gånger med barnen under året och det är förvånande hur naturligt det känns att fler i min ålder börjar få barn. Jag erbjöd nog den första stora barnchocken i min bekantskapskrets, men det känns bara härligt att inte längre vara den stora nyheten på den fronten!

Svar 2018: Ja! Min fina barndomsvän Patricia Espe har precis blivit mamma, till fina lilla Novalie! Så roligt!

Svar 2019: Nej, men i år blev en av mina närmsta och äldsta barndomsvänner gravid! Och i vår får två nära vänner till mig barn nästan samtidigt. Är så pepp på detta!

Vilket datum från år 2019 kommer du alltid att minnas? 

Svar 2015: Den 14 februari – på alla hjärtans dag – sa bebis för första gången ett tydligt ”hej” till mig och sin pappa och vi lyckades till och med fånga det på film. Tårarna sprutade. Kommer också alltid minnas dagen då hjärtat gick sina tre första, stapplande, egna att utan hjälphänder. Åh, min lilla skatt, nu är du så stor och springer omkring!

Svar 2016: Es första dag på förskolan och min första dag på Medie- och Kommunikationsvetarprogrammet i Göteborg!

Svar 2017: Första dagen och alla dagar på Almedalsveckan! Det var mäktigt att få vara där, tycker jag. Den historiska staden, säkerhetspådraget, kändistätheten och nyhetsflödet var i en salig kombination att uppleva. Du som har möjlighet till att vara där, nu i sommar – åk!

Svar 2018: Mina fina vänners, Linnéas och Eriks, bröllop! Jag är så otroligt glad och tacksam över ett jag fick ta del av denna vackra bröllopsdagen, men också över att få vara en del av den genom att få sjunga på den vackra ceremonien i Göteborgs Domkyrka! Om du är nyfiken på vad vi sjöng, så lyssna gärna på inspelningen från vårt första rep! Vi grät redan då, allihopa. Låten är en disneyfierade version av Lars Winnerbäcks låt ”För dig”. Pianisten är min ginger-partner in crime Josefina Gårdfeldt!

Svar 2019: I somras åkte jag, lillemans bästis och hans föräldrar till mina föräldrars land på Västkusten. Där sprang och lekte pojkarna ute i gräset och på stranden till sent på kvällen. Vi åkte båt, badade, lagade middag och pojkarna rullade i gräset och skrattade. Minnena av dessa underbara, varma sommardagar och -kvällar kommer jag alltid bära med mig djupt i mitt hjärta.

Lilleman med bästis på landet
Lilleman och bästis på äventyrlig båtfärd
Bästis vansinnigt snygga och snälla mamma

Vilka länder besökte du? 

Svar 2015: Storbritannien! Bodde i London en kort period.

Svar 2016: Inga! Jag tror senaste året jag inte reste utomlands kanske var för 20 år sedan? Märkligt. Har faktiskt inte känt någon reselust alls, förutom en längtan att se min andra hemstad Stockholm igen i några dagar. Det är – galet nog – 2 år sedan jag var där senast.

Svar 2017: Sverige, Gotland och Stockholm – hehehe.

Svar 2018: Inga. I år har jag återigen inte rest mer än till Västkusten, Stockholm och Gotland. Herregud. Kan jag ens kalla mig själv världsmedborgare längre? Men jag antar att jag får guldstjärna från planeten jorden i alla fall, med tanke på att min klimatpåverkan borde vara relativt låg.

Svar 2019: Inga! Betrakta mig som en äkta Sverige-vän (skämt åsido). Men varför lämna landet när den vackraste platsen på jorden är här?

Blåsippan ute i backarna stå
Varför lämna landet när vackraste platsen på jorden är här?

Bästa fixar-projekt? 

Svar 2015: Ojojoj… Sålde lägenheten i Stockholm och flyttade alla mina ägodelar till Göteborg. Tack och lov tog mina föräldrar över det projektet. Piuuuhhh!

Svar 2016: Det känns som om jag återupprepar mig som en papegoja nu, men lägenhetsfixet då, kanske? Det roligaste hittills har nog varit att julpynta ändå. Det har tagit lång tid att komma till själva inredandet av lägenheten! Hittills har det ju mest varit dom stora förändringarna i fokus.

Svar 2017: Mitt nya hem börjar faktiskt att likna ett riktigt hem nu! Nu i december så kom mina föräldrar och hjälpte mig snickra ihop två fåtöljer, en barnsäng och en TV-bänk! Nu är det kanske bara en TV, gardiner och lite fler tavlor som saknas för ett fullständigt komplett hem.

Svar 2018: Vi har numera en TV och lite fler tavlor! Samt ett mycket välfyllt lekrum. Nu står kanske gardinerna näst på tur?

Svar 2019: Bästa fixar-projektet i år var att jag i början på februari fick ett galet ryck och rensade ut hemma i stil med Marie Kondo-metoden. Jag överdriver inte när jag säger att jag rensade ut minst 20 säckar med smått och gott. En del saker hamnade på tippen, en del hamnade hos hjälporganisationer och en del på landet. Saknar ingenting.

Gjorde någonting dig riktigt glad? 

Svar 2015: Att få följa min sons uppväxt och framsteg. På ett år har han lärt sig sitta, krypa, stå, gå, äta och prata.

Svar 2016: Självklart har det varit roligt att följa Es andra år i livet också! Och uppslutningen till och det gemensamma ordnandet till Es dag gjorde mig riktigt glad! Som förälder värmer det verkligen hjärtat att få se sitt barn vara och få känna sig älskat.

Svar 2017: Den fantastiska responsen som majahurtigh.se haft den stora äran att få år 2017! Jag är så glad över att jag vågade nischa majahurtigh.se skarpare till kommunikation i början av året och att jag fortsatt våga göra min röst hörd genom bruset. Det har varit ett händelserikt år, inom kommunikation, med debatten om influencers, #metoo-rörelsen, samt nya och föränderliga medieplattformar!

Svar 2018: Beslutet att ha en lugn och skön sommar! Jag tackade nej till alla typer av uppdrag som erbjöds och gav mig själv en lång och välbehövlig semester, på Västkusten. Så otroligt vältajmat med den varma och vackra sommaren som vi fick.

Svar 2019: Något som gjorde mig riktigt glad i år var nog den stora utrensningen i våras och att känna att vi efter alla år äntligen landade hemma. Det tog faktiskt ett tag. Men kanske säger jag så eftersom vi nu efter jul fullkomligen badar i leksaker som inte får plats någonstans… Bara fina och bra saker som vi vill behålla dock, så nu blir det till att söka ännu mer förvaring!

Saknar du något från år 2019 som du vill ha år 2020? 

Svar 2015: Lugn och ro!

Svar 2016: Lugn och ro vore skönt nästa år också! Vi får se vilket år drömmen slår in, haha!

Svar 2017: Lugn och ro, förstås! Eller så får jag nöja mig med att acceptera att jag är en person som helt enkelt får leva nu och spara vilan till när jag ligger i graven.

Svar 2018: Lugn och ro önskade jag mig i tre år innan jag gjorde slag i saken, och i år kan jag ärligt säga att jag faktiskt både försökt och har haft något mer av den varan, under år 2018. Men mer av den varan gör också att det kliar lite i fingrarna på nya äventyr, såhär under slutet av året… Antingen får jag fortsätta lägga band på mig eller så väntar nya äventyr runt hörnet.

Svar 2019: Om jag får önska mig en enda sak av det glada 20-talet så är det god hälsa för mig och alla mina nära och kära.

På tillbakavägen mot tillfrisknande efter en sjukdomsangripen vår. År 2020 hoppas jag på god hälsa för mig själv och alla mina nära och kära!

Vad önskar du att du gjort mer? 

Svar 2015: Kanske lite mer egentid framöver faktiskt vore gott för den här mamman, år 2016.

Svar 2016: Efter att inte själv ha sjungit så nämnvärt mycket dom senaste 2 åren så har faktiskt längtan efter att sjunga smugit sig på mig under den senaste tiden. Det är kanske dags att söka sig till musiken igen, så smått, år 2017?

Svar 2017: Unnat mig fler upplevelser! Kanske en spa-weekend kunde göra mig gott, år 2018? På tal om musik så tog musiken oväntat mycket plats på min instagram i år, vilket var roligt, men inget slår förstås upplevelsen av att musicera med andra!

Svar 2018: Jag önskar nog att jag hade hängivit mig mer åt kreativitet. Jag längtar efter att sjunga och skriva mer! Har känt mig något begränsad av min hårda nisch mot kommunikation, under år 2018. Detta kanske jag behöver se över och luckra upp något.

Svar 2019: Jag önskar på något vis att jag hade bloggat mer statiska inlägg. Jag har nästan helt övergått till Instastories, Facebook-stories och Facebook-inlägg, men samtidigt så är ju majahurtigh.se och de statiska inläggen på sociala medier roliga att ha och blicka tillbaka på senare. Det är en ständig kamp som pågår inom mig själv för jämnan just nu: Vad är personligt och vad är privat? Vad vill jag dela med mig av av mig själv och familjen och vad är bara mitt att uppleva, utan publik? Svår balansgång… Fler som kämpar med detta?

Varför lägger jag inte upp fler statiska bilder på sociala medier? Den här bilden åkte upp på stories men inte på något statiskt inlägg 2019… Why? Dunno.

Vad önskar du att du gjort mindre? 

Svar 2015: Jag ångrar inget.

Svar 2016: Jag önskar att jag var lika disciplinerad till att inte titta på mobilen privat som jag är när jag studerar. Ska försöka lägga undan telefonen mer på min fritid, år 2017.

Svar 2017: Ödslat dyrbar tid och energi på meningslösa konflikter.

Svar 2018: Varit mindre otålig, och oroat mig mindre.

Svar 2019: Jag önskar att jag hade oroat mig mindre. Oroat mig mindre för sjukdomar, uppdrag och annat. Kommande år kommer nog handla om att minimera min egen rädsla, på olika vis. Modig eldsjäl är jag ju i grunden. Och hur kul är det att leva i rädsla? Ingen minns en fegis.

Med ro i själen kommer mod. Foto: Ilona Hansson da Silva

Favoritprogram på TV? 

Svar 2015: Downtown abbey, Vänner och Solsidan.

Svar 2016: Fröken Friman, förstås! Julkalendern i år måste ju ha varit den bästa nånsin, också.

Svar 2017: A Handmaid’s Tale, Better things, The Mindy Project, Insecure, SMILF, I Dickens magiska värld och Fröken Friman, förstås!

Svar 2018: I år upptäckte jag serien Once upon a time! Vilken himla bra serie! Passar nog också mig särskilt bra, som både älskar disneyfilmer och är ensamstående med en son. Det är nog också på grund av den serien som jag har börjat använda jeans igen, för första gången på 10 år. Övervägde även att inhandla en röd skinnjacka, men införskaffade en röd handväska istället…

Svar 2019: I år får jag nog ändå säga serien You. Första säsongen såg jag nog någon gång i början på året, och även om jag tycker att första säsongen var helt klockren och att andra inte riktigt varit lika bra så har andra säsongen ändå också varit spännande att följa.

Bästa boken du läste i år? 

Svar 2015: Möjliga familjen.

Svar 2016: Har jag läst annat än studielitteratur i år? Studielitteraturen har dock varit fantastiskt intressant! Ärligt talat älskar jag utbildningen jag läser nu. Har verkligen hamnat rätt!

Svar 2017: Online Only, av författaren Martin Schori! Humoristiskt namn på boken förresten – eftersom den endast säljs som fysisk bok, hehe.

Svar 2018: Då får jag nog svara att det är NU: Strategisk improvisation, av Katarina Gentzel Sandberg och Jesper Falkheimer. Jag läste den redan under år 2017, men boken har också kommit till stor användning i mitt examensarbete i år.

Svar 2019: I år har jag mest läst spännande artiklar och nyheter, och mycket färre böcker. Kanske en vild protest i enlighet med att jag avslutat studierna? Kommande år är det kanske tid för att lägga till en del skönlitterärt i läslistan?

Största musikaliska upptäckten? 

Svar 2015: Jag har gått och blivit barnkörledare! Över 100 barn fick jag den stora äran att leda i ett musikalprojekt nu i höst – och nu i vår ska jag få vara med och leda en nystartad barnkör! Ska bli så spännande!

Svar 2016: Att jag längtar litegranna efter sången igen? Hoppas E ska vilja sjunga lite med mig år 2017 också… Tyvärr hann jag inte med barnkören under andra halvan av 2016, och det saknade jag verkligen.

Svar 2017: Att det är helt okej att streama live-konserter på 1 minut på sociala medier – ouppsjungen, förkyld och osminkad! Ibland är det enda rätta att bara kasta sig ut, och testa och köra.

Svar 2018: Att det är så himla roligt att sjunga igen! Det absolut säkraste tecknet på att jag mår bra är också när mina musikspellistor svämmar över av en massa ny och bra musik. I år har jag samlat på mig över 300 bra låtar på min låtlista Göteborg 2018, vilket måste vara något slags personligt mängdrekord.

Svar 2019: Att jag gillar norsk pop – och så kallad ”russ pop”. Who knew!? Har du grymma norsk pop-tips till mig så bring ’em on! Annars så är det ju också underbart att sjunga i Göteborg Domkyrkas körer igen. Älskar att sjunga i kör. Nu i höst avverkade vi ju bland annat Mozarts Requiem och det är ett solklart favoritverk för mig. Gillar ändå kontrasterna – Mozarts Requiem och låtar i stil med Jag vil ha dig i min volvo. Säger väl en del om min splittrade personlighet, haha.

Årets spellista kan du ta del av här!
(Obs! Tar inget ansvar för min väldigt dåliga musiksmak.) 
Underbart att sjunga i Domkyrkan igen! På julafton är det ledig klädsel och fullsatt kyrka.

Vad var din största framgång på jobbet 2019? 

Svar 2015: Dels så har jag ju blivit mamma, och är fortfarande det på heltid, så vad har jag lärt mig mest av det? Jag skulle säga att jag lärt mig att vara mera tålmodig. Dels tvingade graviditeten mig att visa tålamod för mig själv, och när bebis sen kom så fick jag använda den erfarenheten till att vara tålmodig inför min stackars hjälplösa son som kunde vråla i timmar. Fortfarande när han har gnälliga eller rentav skrikiga stunder så får jag ta några extra djupa andetag och tänka orden – och gärna säga högt – ”Jag hör/ser att du är ledsen/arg/frustrerad” och ”Det är är inte lätt att vara liten” för att verkligen hjälpa mig själv och sonen sätta ord på vad som känns svårt för att enklare ta sig igenom upplevelsen och därmed gärna också finna en lösning. Vissa dagar är tuffare än andra – men det går bra!

Svar 2016: Jag ÄLSKAR vad jag studerar nu! Har inte känts tråkigt en enda sekund, förutom all tiden jag var tvungen att vara sjuk och sen försöka komma ikapp, dock. Ärligt talat tycker jag verkligen dom här studierna är otroligt roliga. Jag hoppas glädjen håller i sig även dom kommande terminerna!

Svar 2017: Det har hänt så otroligt mycket roligt i år! År 2017 inleddes med att jag började arbeta på Balfe Arbman Communications AB i januari, att jag blev invald till Unga Journalisters styrelse i april och invald till Ung Media Sveriges styrelse i november. Jag blev också utvald till Månadens Medlem av Influencers of Sweden och snart kan jag också dela den glada nyheten om vart jag kommer göra min praktik, under våren 2018!

Svar 2018: Under min praktik hos Creuna så var min huvudsakliga arbetsuppgift att se över Creunas omvärld och att ta fram nya kommunikationsstrategier för deras arbete framgent. Mitt arbete fick mycket stor uppmärksamhet internt och jag föreläste för hela Creuna Sverige (170 pers!) om deras nya strategier, från huvudkontoret i Stockholm. Detta förändringsarbetet genomdrev jag på egen hand, under handledning av Anna Lindqvist, på Creuna. En fantastiskt rolig erfarenhet!

Svar 2019: I våras både avslutade jag ju mina studier på topp, med mitt examensarbete – där jag intervjuade Göteborgs största företags kommunikationsdirektörer och kommunikationsstrateger – och fick högsta betyg som resultat. Men jag kammade också hem drömjobbet som PR-konsult hos Andréasson PR, i somras. Nya uppdrag och insikter har haglat och jag tar med mig många goda tankar och idéer inför 2020.

Jag på kontoret i Göteborg! Andra fixar omsorgsfullt sina ögonbryn på morgonen – jag är glad om jag kommer ihåg att lägga dem rakt innan jag går hemifrån.

Största framgång på det privata planet?

Svar 2015: Jag vågade se att min livssituation inte fick mig att må bra och ändrade därmed på det.

Svar 2016: Jag är stolt över otroligt mycket som jag genomfört i år! Jag har flyttat, studerar, tar hand om E, hämtar och lämnar E på förskolan varje dag, roddar alla måltider och städning, knyter värdefulla kontakter, har fått många nya fina vänner… Jag är verkligen tacksam över allt jag fått i mitt liv totalt sett under 2016 och jag hoppas att jag har gett minst lika mycket tillbaka.

Något annat jag faktiskt är väldigt stolt över är att jag har hållt mig väldigt saklig i kontakten med Es pappa sedan separationen. Faktum är att han har varit hotfull mot mig och E vid ett flertal tillfällen sedan separationen. Senaste hotet löd att han skulle sluta skicka underhåll till oss (en blygsam summa, i relation till vad han påstår sig tjäna) efter att jag inte hade svarat på ett mail från honom på 1,5 dygn. Det är inte ett sunt resonemang och beteende. I kontakt med oss hintar han också ofta om att han läser den här bloggen – utan att ge till känna och prata öppet om att han läser den – vilket jag inte kan förstå. Min blogg handlar om mig och inte om E (ett aktivt val jag gjort). Det är väldigt små fragment om E som hamnar här. För mig är det obegripligt varför Es pappa kan tro att han kan lära känna E på något vis via bloggen. Framför allt lär E inte alls känna sin pappa om han bara sitter bakom en skärm och spionerar på honom – utan att ge sig till känna. Allt som händer i mitt liv hamnar förstås inte heller på bloggen. Det är väldigt mycket jag lämnar utanför och en blogg är inte en tillförlitlig källa att utgå från för att få veta vad som verkligen händer i någons liv. Hur som helst så trots hur ologisk och otrevlig Es pappa än har varit mot mig så har jag hållt mig väldigt saklig till ämnet i vår kontakt och jag stöttar honom när han vill ha verklig kontakt med E, i relation till vad jag tror är bäst för E. E har ju en pappa och det försöker jag inte på något vis dölja för E.

Svar 2017: Att jag lyckas ta hand om mig och min son så bra, på heltid! Vi lever och mår bra! Vad mer kan en egentligen begära av livet?

Svar 2018: Det är nog att jag har vågat och lyckats dra ner på tempot, under året. År 2017 gick framåt i en rasande fart, med gasen i botten konstant, och i år har det känts som om jag istället har tvärbromsat mig igenom hela 2018. En ny och märklig känsla och upplevelse, men också väldigt välbehövlig.

Svar 2019: Största framgången på det privata planet i år var nog att jag lyckats börja bekämpa en del demoner inom mig som jag låtit ta alltför stor plats. Rädslor som hämmat mig och som kanske varit sprungna ur en vilja att skydda mig själv, men som samtidigt hindrat mig från att leva fullt ut. Jag är glad över att jag börjat kunna hitta nya vägar. Rädsla är inte vad jag vill ska leda mig i resten av mitt liv.

Om det är något som stärker och peppar mig så är det dessa kvinnorna. På Danny Saucedos The Run(a)way show med fantastiska Nina MalmströmPå smällen-Emma och Josse Moberg, tack vare Göteborgsmamman och Eventolutions.
Med alla dessa fantastiska kvinnorna omkring mig att inspireras av så är det svårt att vara feg. På dukningsinspirerande NK-event tack vare Göteborgsmamman och Eventolutions , med goa Evelina NordbergAnnika PetterssonNina MalmströmTheodora LarssonJohanna ToftbyMalin GranatJosefin MobergCarolina ÅbergErika, och fina Eleonor.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Svar 2015: Både ledsnare och gladare. 2016 vill jag kunna stanna upp oftare och känna ren lycka.

Svar 2016: Gladare! Det är verkligen skönt att kunna skriva det.

Svar 2017: Mycket gladare! Jag är så tacksam för allt förtroende jag får och att jag lyckas ta mig framåt och uppåt. Nästa år kommer handla om att förvalta det förtroendet efter bästa förmåga. Tackar också min lyckliga stjärna varenda dag för all hjälp och stöttning jag får av familj och vänner!

Svar 2018: Gladare! Jag tycker att det bara blir roligare och roligare att vara med sonen, ju mer självständig han blir. Vi är ett fint litet team, lillprinsen och jag!

Svar 2019: På det privata planet så har nog det här året på olika vis präglats av rädsla. Rädsla för sviktande hälsa, rädsla för att bli sårad, rädsla för att bli lycklig… Det har gjort mig kanske onödigt ledsen. Men samtidigt har jag också kämpat emot alla rädslor. Kampen fortsätter.

Något du önskade dig och fick?

Svar 2015: En förändrad livssituation. En annan framtid.

Svar 2016: Ny lägenhet och nytt hem till mig och E!

Svar 2017: Uppmärksamhet till majahurtigh.se och tilltro till mina kunskaper och förmågor gällande kommunikation.

Svar 2018: En väldigt rolig och utvecklande praktikperiod!

Svar 2019: I år önskade jag mig ett roligt, inspirerande, spännande och utmanande arbete – och det har jag fått!

Jag, på väg till min första dag på jobbet! I karriärsammanhang är jag i alla fall allt annat än ”feg”.

Något du INTE önskade dig och fick?

Svar 2015: Givetvis har jag aldrig drömt om att bli ensamstående mamma, men utifrån att min son – som jag älskar över allt – kom till mig så är jag otroligt tacksam över att få den stora äran att bära huvudansvaret för hans liv och fostran. Min son, jag lovar dig att jag kommer göra mitt allra bästa för att du ska växa upp som och bli en trygg, snäll och glad individ.

Svar 2016: En sådan fantastisk uppbackning från familj och vänner! Det är jag oändligt tacksam för.

Svar 2017: Så många fantastiskt spännande nya vänner och bekanta! Wow! Det finns så många fantastiska människor där ute.

Svar 2018: En så otroligt fin sommar. Men herregud så fin den blev! (Även om jag såklart förstår att djur och natur hade mått mycket bättre av mer regn än vad denna sommaren bjöd på…)

Svar 2019: Blindtarmsinflammationen och -operationen jag drabbades av i våras knockade ut mig fullständigt. I och med att min hjärna förknippade hela operationssituationen med när jag fick akut kejsarsnitt och nästan strök med så var jag så fruktansvärt sårbar efter den operationen. Att söka jobb som nyopererad tänker jag aldrig mer göra om.

Vad gjorde du på din födelsedag 2019?

Svar 2015: Väcktes av sång av min sons pappa (tror det var första året han sjöng för mig på morgonen på min födelsedag! Bättre sent än aldrig) och fick ett enormt påskägg med praliner. Sen spatserade jag och älskade sonen i en vacker park i London under dagen och mötte en engelsk mamma med dotter i samma ålder som min son och blev bjuden på afternoon tea och hade lyxen att få med muffins hem gratis och åt sedan en sen middag hemma med sonens pappa.

Svar 2016: Jag minns inte min födelsedag år 2016! Det har nog aldrig hänt förut att jag glömt det. Jag tror det sammanföll med påskafton i år? Dock minns jag min födelsedagsfest, vilket var en väldigt rolig dag!

Svar 2017: För första året på många år valde jag att inte riktigt fira min födelsedag med dunder och brak. Dels kände jag att det inte riktigt hanns med i år, men jag tror också jag drabbades av en slags åldersnoja. Dock så överraskade min familj mig på morgonen och mina föräldrar ordnade en fantastisk födelsedagsmiddag. Och nu är jag 25 år fyllda och ser fram emot alla kommande födelsedagar!

Svar 2018: I år kom hela min familj över med tårta och paket, på min dag! Så fin gest av dem, och mysigt för mig att få fira födelsedagen tillsammans.

Svar 2019: Vad är det med mina födelsedagar och mitt minne? Har knappt något minne av min födelsedag. Men i år är det kanske förståeligt: Bara ett par veckor före min födelsedag opererades jag ju och var rätt medtagen efter det.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Svar 2015: Mer lugn och trygghet.

Svar 2016: Mera inre lugn och trygghet. Men också mera yttre intellektuell stimulans.

Svar 2017: Det ryktas om att barn inte blir lika sjuka efter att de fyllt 3 år, och att drabbas av färre sjukdomar under nästa år hade helt klart kunnat frigöra mer tid för mig i vardagen.

Svar 2018: Mindre sjukdomar och mera tid för vänner! Önskar mig och sonen ett friskt år, med mycket tid för äventyr.

Svar 2019: Egentligen vet jag att jag gjorde mitt bästa i alla situationer. I år kan jag nog för första gången säga att jag äntligen unnade mig ett lugnt år. Kanske gjorde jag det på grund av sjukdomar – kanske hade jag äntligen bromsat mig själv så mycket att jag äntligen gjorde slag i saken och tog det lugnt på riktigt. Hur som helst så är jag väldigt glad över att jag äntligen lyckades med det. Lugnet i år har gjort mig och lilleman gott.

Hakuna matata! Foto: Ilona Hansson da Silva

Vad fick dig att må bra?

Svar 2015: Min stöttande familj, mina nära vänner, nya fantastiska vänner (enligt Facebook har jag lärt känna över 70(!!!) nya personer i år. Vilket betyder att det faktiskt måste vara långt många fler. Phiu!), mysiga ögonblick och bus med sonen och en massa kaffe på stan i Stockholm, London och Göteborg.

Svar 2016: Min familj, mina vänner och så E, förstås. Studierna fick mig också att må väldigt bra.

Svar 2017: Min familj, vännerna, sonen och alla nya vänner och bekanta! Det här året har verkligen handlat om människor, för min del.

Svar 2018: Min familj och mina vänner! Men också den vackra sommaren.

Svar 2019: Lugn och ro! Bra ändå att jag lyckades till slut! Nu ska jag bara sluta upp med att ha dåligt samvete över att jag tar det lugnt också.

Bästa nya människorna du träffade?

Svar 2015: Mina Stockholms-mammor/väninnor, mina London-mammor/väninnor och Göteborgs-mammor/väninnor. Nämnde jag att jag känner mig rätt utmattad och splittrad? Vid närmare eftertanke är det ju faktiskt inte särskilt konstigt.

Svar 2016: Alla mina nya Göteborgs-mammor/väninnor! Har mött många fantastiska människor detta året och det är jag väldigt glad för.

Svar 2017: Alla nya vänner och bekanta jag mött, både i verkligheten och via sociala medier! Vilka stjärnor! Är så glad och tacksam för alla nya, spännande möten jag haft med så inspirerande personer under det senaste året. Under året har jag exempelvis mött fantastiska Clara Löfvenhamn – BossbloggenEmilia WesterströmMalin – Göteborgsmamman – och Jenny – Jennyjenny, och Linda Hörnfeldt – Lalinda!

Svar 2018: Förutom alla fina personer jag fått lära känna på Creuna så har jag i år också träffat fler av mina vänners vänner, vilket varit väldigt kul. I år har också sonen bjudit hem sin bästa vän hem till oss för första gången (på eget initiativ), och att få lära känna honom och hans föräldrar mer i år har varit helt fantastiskt roligt!

Svar 2019: I våras hände något som jag aldrig trodde skulle hända: Jag mötte en ung mamma i min ålder, med ett lika gammalt barn, som har i princip en likadan livssituation som min egen. Vi möttes av en slump på en lekplats och vi har inte hunnit ses så mycket, men ändå känns det som om vi känt varandra för alltid. Hon behöver inte säga så mycket för att förklara allt – jag förstår ändå. Betyder så mycket för mig bara att veta att hon finns.

Mest stolt över?

Svar 2015: Mina bedrifter att lära känna så många nya människor, att ha vågat visa mig så sårbar för alla nya (och gamla och nygamla) människor jag mött, att jag lyckades vara så bra barnkörledare, att jag har vågat ta emot hjälp, att jag hanterat alla konflikter som uppstått i mitt liv så bra, att jag lyckats ta hand om mitt första barn i allt kaos som hänt. Att jag aktivt använt min fritid till att läsa på för att lägga en grund till och bli ännu bättre i mitt föräldraskap. Att jag faktiskt fortfarande är helt okej trots allt som hänt (peppar peppar).

Svar 2016: Att jag lyckas få livspusslet att gå ihop.

Svar 2017: Ja, att jag får livspusslet att fungera är förstås dels tack vare mig, men också tack vare min familj. Tusen tack för att ni alltid hjälper E och mig att få tiden att gå ihop! Annat jag är stolt över? Min son! Han är så kärleksfull, klok och omtänksam.

Svar 2018: Dels så var det förstås en stor framgång med mitt arbete för Creuna Sverige, men nu under detta andra halvåret så har jag också skrivit på mitt examensarbete, vilket har varit otroligt roligt! I mina intervjuer har jag haft förmånen att fått ha otroligt spännande samtal med mycket högt uppsatta och erfarna personer, och detta har förstås varit otroligt berikande. Ser fram emot att kunna presentera ett resultat och analys!

Svar 2019: I år är jag mest stolt över att jag alla rädslor till trots skakat av mig all skiten så gott jag kunnat och trotsat alla mina innersta rädslor privat. Jag blev sjuk men jag tog mig upp och kastade mig ut ändå. Jag var rädd men lät inga hinder komma emellan. Ibland ser jag mig som ett modigt lejon utan begränsningar, och ibland som en rädd liten kanin som ser rävar bakom varje buske. Känner du också så? Eller är det bara jag som emellanåt pendlar mellan total oräddhet och total skräck? Om du ibland också känner som jag så peppar jag dig också med: värna om dig själv men ge inte upp! Svaret finns bortom horisonten.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Svar 2015: Ta det lugnt. Skynda långsamt.

Svar 2016: Jag gjorde ett roligt test på nätet som egentligen bara gick ut på att se på ett filmklipp, ta en printscreen och se vilket ledord för 2017 som man fick. Orden jag fick var ”positiv energi”! Jag tänker tolka orden som att jag ska följa den positiva energin som möter mig, och låta mig ledas av den. Ofta försöker jag kämpa mig fram motströms (vet inte varför?), vilket inte alls behövs i mitt liv egentligen. Nu ska jag försöka att fortsätta göra sånt som bara gör mig glad! Det är okej att försöka sträva efter lycka.

Svar 2017: Vara mer omsorgsfull om mig själv. Det finns ju faktiskt bara en av mig och jag ska hålla i ett helt liv, för både mig och min familj.

Svar 2018: Ägna mer fritid åt vänner och fritidsintressen!

Svar 2019: Jag vill bli bättre på att sätta gränser omkring mig själv, för att värna om mig själv och sonen. Ställa rimliga krav på andra och ge mig själv utrymme och luft till vad som ligger i mina intressen. Men samtidigt fortsätta vara öppen och inte låsa in mig för mycket. Att låsa in sig själv är ju inte samma sak som att vara trygg.

År 2020 så hoppas jag kunna lämna hämmande rädslor bakom mig

Hur har ditt 2019 varit? 

Vad var det bästa som hände under året och vad önskar du dig mer av, under år 2020 och det glada 20-talet? 

Ovanstående frågor är lånade från Clara (Underbaraclara) Lidström!

Exit mobile version