Tagga inte Per Holknekt!
Nu i helgen så delade Per Holknekt ett inlägg på LinkedIn, som handlade om att han är trött på att bli taggad i inlägg som är helt irrelevanta för honom.
Jag förstår verkligen att det kan bli tröttsamt och irriterande att ständigt bli taggad i tusentals inlägg, som inte bara är helt irrelevanta för den som blir taggad, utan även för den taggade personens nätverk! Självklart blir det tråkigt för alla när trådar och nyheter som är intressanta överskuggas av sådant som är av ointresse för den som taggas, och den personens nätverk.
Det som är bra med att folk taggar en person ofta, på sociala medier, är att den taggade då syns i flera personers nätverk! Något som jag kan tänka mig tidigare har varit ett starkt framgångskoncept för Per Holknekt, även om det är tröttsamt för honom idag. Att bli taggad i ett inlägg kan dessutom vara en kvalitetsstämpel inför personens hela nätverk. Och även om personen som taggar kanske inte har så många personer i sitt nätverk så behöver inte det alls vara något negativt för den taggade. Den taggade kan då tänka ”många bäckar små”, och så vidare.
Men jag förstår verkligen ändå att det måste vara irriterande för Per Holknekt att bli taggad i många inlägg varje dag, när väldigt få har med honom att göra. Kanske är taggningar sociala mediers namedropping? Akta dig i sådana fall för att göra det för mycket! Förra veckan listade Veckans Affärer namedropping som en av de 8 mest irriterande sakerna folk ägnar sig åt.
Men när är det okej att tagga en person i ett inlägg då? Jag tänker att det främst är när du vill:
- Ställa en fråga till personen, offentligt.
- Berätta om något hen har gjort (gärna något positivt…).
- Berätta om en upplevelse du har delat med personen.
Förra veckan fick jag en fråga av en person om ifall jag inte borde vara mer försiktig med mina taggningar på sociala medier? Exempelvis att akta mig för att tagga en person i mitt eget kommentarsfält, på ett inlägg hen gillar. Är det verkligen okej att tagga personen som gillar, och ställa en fråga till hen, om exempelvis vad hen tänker om ämnet?
Jag tänker att personer som gillar ett inlägg gör det av två huvudsakliga anledningar, och jag tänker att det är för att hen vill säga:
- Jag ser ditt inlägg, och jag gillar vad jag ser.
- Alltså finns jag. Se mig!
Därför tänker jag att den som gillar borde bli glad av en taggning, en glad smiley och en high five (??✨), eller att få en fråga om vad hen tycker om ämnet. Även om en kanske inte alltid har svar på en fråga i stunden så kanske en blir glad av att få en fråga, och därmed chansen att fundera över ämnet ett extra varv?
Vad tycker du? När är det okej att taggas i inlägg och på kommentarsfält? Vill du kunna gilla inlägg utan att behöva vara rädd för en mot-taggning (Obs! Ordet bör ej förknippas med ordet ”mottagning” /mvh göteborgare)?
Men du som faktiskt ägnar dig åt ett helt meningslöst taggande behöver nog ta dig en ordentlig funderare. Istället för att ägna dig åt att försöka nå den stora massan, genom onödiga taggningar, så borde du ägna dig åt att försöka nå din verkliga målgrupp!
Vem är det du skriver för? Vem kan tänkas vilja läsa vad du skriver? Många visningar av ett inlägg betyder nödvändigtvis inte kvalitetsvisningar. Istället för att tagga personer och nå en helt irrelevant målgrupp, så ägna dig istället åt att göra en ordentlig intressent- och målgruppsanalys. Sök upp din målgrupp där din målgrupp är, och tala med dem på deras språk. Då talar vi om kvalitets-kommunikation. Lycka till!