Vad är varumärken utan Influencers?

I artikeln Företag bygger luftslott – med influencers ifrågasätter jag  hur mycket samhällsansvar borde företag ta i samhället, förutom det faktumet att företaget i sig själv bidrar till samhället genom att kunna anställa personal och bidra till landets ekonomi i form av skatter.

Många företag väljer att – utöver skatter – bidra aktivt till samhället även på andra vis, i enlighet med idén om Corporate Social Responsibility.

Corporate Social Responsibility, CSR (Företags samhällsansvar), handlar om idén att företag ska ta ansvar för hur de påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.

Därefter väljer företaget ofta att kommunicera ut vilket samhällsansvar företaget valt att ta. På så vis hoppas företag kunna skapa trovärdighet och legitimitet för både kunder och anställda.

Influencers bygger varumärken på värdegrunder

På det här sättet arbetar många Influencers. Influencers väljer ofta en nisch – byggd på sina personliga värdegrunder – och vinner på så vis mycket tillit från sina följare, även i andra frågor. 

Exempelvis väljer influencers kanske ämnen som handlar om psykisk ohälsa, feminism, hållbarhet eller liknande ”goda” frågor.  På så vis vinner influencers ofta mycket tillit från sina följare också gällande exempelvis köp av nya produkter. Därmed blir det också enkelt för företag att skapa samarbeten med dessa influencers, som genom sin spridning bidrar till att företagets försäljning kan öka.

En fundering som gäckat mig på senare tid är hur det egentligen står till med företag som väljer att samarbeta med influencers, och som lägger hela sin marknadsföringsbudget på samarbeten med influencers.

Kan varumärken byggas på andras värdegrunder?

Idag finns det många företag som arbetar med att bygga sina varumärken i samarbete med influencers. 

Få kan ha missat Filip Tysanders succé med klockmärket Daniel Wellington, som haft en succéartad försäljning av sina klockor, även om företaget idag hävdar att det är en död marknad. Många är inspirerade av hur företaget Daniel Wellington lyckats med sin kommunikationsstrategi.

Strategin på sociala medier involverar även massvis med kändisar, bloggare och sociala mediestjärnor. Så kallade ”influencers” får betalt för att visa upp sig med Daniel Wellington-klockor och ge bort rabattkoder till de egna följarna. Daniel Wellington och stjärnorna lever i symbios.

Veckans Affärer

Ett av många företag som försökt kopiera konceptet är företaget NA-KD, som grundades år 2015, som jag också skrev om i artikeln Företag bygger luftslott – med influencers.  I och med att jag nyligen skrev om NA-KD så har jag givetvis bombats av reklam från NA-KD på sociala medier, under den senaste tiden.

En sådan typ av reklam nådde mig via Youtube, som jag vill granska tillsammans med er.  Filmklippet visas här nedan (OBS! Detta är inte ett samarbete!).

Youtube-klippets huvudsakliga budskap verkade kort och gott vara: ”Alla influencers älskar oss! Alla följer oss!”.

Vad är ett företag utan värdegrunder?

Genom att samarbeta med en influencer så når du en stor del av hens publik. Du får både ta del av den personens förtroendekapital och räckvidd – so far so good.

Men när ett varumärke satsar stenhårt på att samarbeta med influencers och inte marknadsför sig på något annat sätt: Vad finns då kvar? Har varumärket då ett eget varumärke? 

Att alla andra gillar något betyder garanterat inte att jag själv kommer tycka om det. För mig räcker inte argumentet ”Alla andra älskar oss!” för att jag ska tycka om ett företags produkter. Och det är inte så jag får förtroende för ett varumärke.

Å andra sidan tillhör jag uppenbarligen inte målgruppen. Kanske kan ett företag bygga hela sin identitet på andras identitet?

Vad tror du?

Kan ett företag överleva långsiktigt, enbart på byggandet av andra varumärkens identiteter? Kan det fungera som en god grund att stå på, för att sedan kunna bygga vidare på ett eget varumärke?