Unga mår dåligt av sociala medier

Unga mår dåligt av sociala medier
Photo by April Walker

En person som jag såg väldigt mycket fram emot att träffa på Influencers of Swedens Åre-träff var Jonna Jinton!

Jonna Jinton är göteborgaren som tog sitt pick och pack norrut och bor idag i en liten stuga i skogen. Där fotograferar hon, målar och kular – inför publik på sociala medier. Kreativiteten som får sprudla i den miljön Jinton befinner sig i, och förmedlar, upplever jag som magisk! Jag tror vi är många som önskar att vi kunde leva som hon gör.

Influencers drabbade av stress

För några månader sedan drabbades Jinton av synbortfall, och efter det verkar det som om hon drabbats av diverse sjukdomar, för att sedan ha hamnat i en slags sjukdom som eskalerat.

Det gjorde att hon tyvärr inte kunde delta på Influencers of Swedens möte, och som beundrare så oroar jag mig förstås för Jintons hälsa när det verkar som om hon mår allt sämre. Vad hon har drabbats av får mig att fundera på vad det är vi håller på med egentligen, med sociala medier. Jonna Jinton har personligen aldrig uttryckt att det är sociala medier eller stress som gjort henne sjuk, men statistiken talar ett språk som säger att det är mycket möjligt (även om det, som sagt, inte är något som hon själv har uttryckt som orsak). Forskning visar nämligen att unga mår dåligt av sociala medier.

Allt fler influencers är öppna med ökad psykisk ohälsa och sjukdomar – såsom  Michaela Forni, som öppnade upp sig i serien Edit: We can’t do it och Therese Lindgren, som är aktuell med sin bok Ibland mår jag inte så bra. Det kan absolut hända att det enbart handlar om att ett stigma har brutits och att vi helt enkelt vågar tala mer om psykisk ohälsa än vad vi tidigare har gjort (och att influencers visar vägen gällande just detta), men att allt fler unga drabbas av den här typen av stress och psykisk ohälsa är kanske också orsakat av sociala medier?

Unga under orimlig press 

I december mötte jag forskaren Susanne Ellbin som forskar om stress på Institutet för Stressmedicin.

Ellbins teori om varför unga är så stressade idag var att förr jämförde sig unga med sina grannar, men att idag jämför sig unga med hela världen, via sociala medier. På sociala medier ser vi allas bästa jag och bästa stunder, utan av att också ta del av de värsta stunderna.

Unga kvinnor har ofantliga förväntningar på sig, i dagens samhälle. Kanske är sociala medier den droppen som får bägaren att rinna över? Kanske är det så att Facebooks nya algoritmer är nödvändigt för att värna om enskilda individers hälsa?

Vad tror du om sociala mediers framtid? Kommer vi fortsätta orka socialisera, via sociala medier?